Ето как да спим, без да сънуваме - научете тази техника!

16846
Ето как да спим, без да сънуваме - научете тази техника!
Снимка: iStock/Guliver

Нуждата от сън е абсолютна за човека, както и за всички други представители на животинския свят. По време на сън протичат много активни процеси в мозъка и в целия организъм; по-специално се произвеждат растежен хормон и половият хормон тестостерон, които са отговорни за растежа и сексуалното развитие на човека.

Ето какво разказва д-р Пауло Ренато Оливейра. 

Обичайната средна продължителност на съня е 7-8 часа, въпреки че индивидуалната нужда от сън може да варира от 4 до 12 часа. Например, Наполеон спял по 4-6 часа на ден – а сънят на Айнщайн, напротив, бил продължителен, както и на много други надарени личности.

Експертите разграничават два вида сън: „бърз“ (със сънища) и „бавен“ (без сънища). Възможно е дори без специално оборудване да се разбере дали човек сънува – това се определя по затворените му очи. Ако очните ябълки се движат бързо под клепачите, значи човекът сънува. Събудят ли го в този момент, той ще може да разкаже съдържанието на съня си достатъчно подробно.

Сънят и сънуването все още са една от най-слабо проучените области на човешката психика. Липсва единна научна теория за появата на сънищата. Това до известна степен обяснява наличието на огромен брой хипотези и суеверия по въпроса.

Най-разпространени са две хипотези, формулирани преди време в трудовете на К. Г. Юнг и М. С. Сеченов. Според Юнг, в сънищата се отразяват образи и впечатления, запечатани в несъзнателната и генетичната памет на човека. Сеченов изхожда от факта, че по време на сън има хаотично отпускане на мозъчни клетки - неврони, а съдържанието на сънищата зависи от различни стимули, които влизат в мозъка на спящия човек от вътрешните органи. По време на сън, когато мозъкът е „изключен“ от анализа на външната среда, прагът за проникване на импулси от вътрешните органи се „смъква“ и човек може да възприема такива импулси, които са „игнорирани“ в будно състояние.

Защо забравяме сънищата си?

Общите препоръки за добра хигиена на съня без сънища са следните.

Най-добрият начин да се наспивате добре е да се придържате към постоянен график за сън. По-специално, опитайте да заспивате и да се събуждате по едно и също време, независимо колко спите.

Едно от най-ефективните антистресови средства е физическата активност. Най-доброто време за вечерна гимнастика е от 17 до 20 часа - но трябва да спрете да тренирате поне 90 минути преди лягане.

Не приемайте кофеинови продукти (кафе, чай, възбуждащи безалкохолни и шоколад) по-малко от 6-8 часа преди лягане. В късния следобед също е желателно да намалите броя на цигарите, тъй като никотинът има силно стимулиращо действие. Не трябва да се злоупотребява и с алкохола: дори умерените дози могат значително да намалят продължителността на дълбоките фази на съня и да го наситят със сънища.

Сънищата, които предсказват нещастие

Ако спите по-добре на чуждо място, например, в хотел или на гости, може да се предположи, че неспокойният ви сън, изпълнен със съновидения, е проява на негативен рефлекс към спалнята. В тази ситуация се препоръчва да промените обстановката в нея или да я преместите в друга стая.

Избягвайте късното хранене. В краен случай поне не яжте на вечеря храни, произвеждащи газове (ядки, бобови растения или сурови зеленчуци).

Преди лягане извършвайте редовно дейности, насочени към умствена и физическа релаксация. Това може да бъде леко разтягане или топла вана за намаляване на физическия стрес, упражнения за самохипноза или слушане на спокойни музикални изпълнения за умствена релаксация. Който и метод да изберете, следвайте този ритуал всяка вечер, докато не стане навик.

Внимание! Тази статия не е медицинска инструкция или упътване. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com