Евродепутатите искат санкции срещу отговорните за смъртта на иранката Махса Амини

1908
Евродепутатите искат санкции срещу отговорните за смъртта на иранката Махса Амини
Снимка: Instagram

Европейският парламент призова ЕС да наложи санкции на убийците на 22-годишната иранка Махса Амини и на лицата, участвали в потушаването на последвалите масови протести в Ислямската република.

Парламентът осъжда смъртта на Махса Амини в Иран и призовава ЕС да наложи санкции на убийците й и на лицата, участвали в потушаването на последвалите улични протести.
В резолюция, приета в четвъртък, Парламентът прави преглед на събитията в Иран след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини от ръцете на „нравствената“ полиция на страната и избухването на последвалите улични демонстрации срещу твърдолинейния клерикален режим.
Членовете на ЕП осъждат най-категорично смъртта на Махса Амини и призовават за безпристрастно, ефективно и най-вече независимо разследване на нейното изтезание и трагично убийство. Арестувана от полицията на 13 септември за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване, тя умира в болница в Техеран след три дни физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане.
ЕС трябва да наложи санкции на ирански служители, участващи в репресиите на режима
Изразявайки силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран, и по-специално за младите жени, които водят и участват в демонстрациите, Парламентът решително осъжда широко разпространеното и непропорционално използване на сила от иранските сили за сигурност срещу мирни демонстранти, довела до много жертви.
Членовете на ЕП също така призовават властите на страната незабавно и безусловно да освободят и да оттеглят всички обвинения срещу всеки, който е лишен от свобода единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване, на сдружаване и на мирни събрания, както и срещу всички други защитници на правата на човека.
В резолюцията се призовава ЕС да наложи санкции на иранските длъжностни лица, отговорни както за смъртта на Махса Амини, така и за насилието срещу протестиращите, съгласно глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека.
Призив за разследване на събитията в Иран от страна на ООН
Парламентът призовава още ООН, и по-специално нейния Съвет по правата на човека, незабавно да започне разследване на събитията от последните седмици в Иран. Евродепутатите също така призовават държавите членки на ЕС с дипломатическо присъствие в страната да координират действията си, за да защитават защитниците на правата на човека, по-специално защитниците на правата на жените и лицата с двойно гражданство - европейско и иранско.Европейският парламент призова ЕС да наложи санкции на убийците на 22-годишната иранка Махса Амини и на лицата, участвали в потушаването на последвалите масови протести в Ислямската република.

Европарламентът направи преглед на събитията в Иран след смъртта на кюрдката, която беше задържана на 13 септември от нравствената полиция. Причината за ареста беше "небрежно поставен хиджаб". Амини почина три дни по-късно в болница в Техеран след прекарана кома, като според семейството ѝ властите са нанесли на младата жена жесток побой, довел до смъртта ѝ. Полицията отрича и твърди, че тя е починала вследствие на "внезапен инфаркт".

Студенти поеха лидерството на протестите в Иран, появи се конспирация за смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)

Студентите и гимназистите в Иран поеха инициативата като лидери на протестите в страната. Демонстрациите срещу режима на Али Хаменей пр...

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП осъдиха най-категорично действията на властите срещу Махса Амини и призоваха ООН за безпристрастно, ефективно и най-вече независимо разследване на нейното изтезание и трагично убийство.

"Изразявайки силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран и по-специално - за младите жени, които водят демонстрациите, европарламентът решително осъжда широко разпространеното и непропорционално използване на сила от иранските сили за сигурност срещу мирни демонстранти, довела до много жертви", се казва в резолюцията, цитирана от пресцентъра на ЕП.

Членовете на ЕП също така призовават властите на страната незабавно и безусловно да освободят и да оттеглят обвиненията срещу всеки, който е задържан единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване, на сдружаване и на мирни събрания, "както и срещу всички други защитници на правата на човека".

В резолюцията се призовава ЕС да наложи санкции на иранските длъжностни лица, отговорни както за смъртта на Махса Амини, така и за насилието срещу протестиращите, съгласно глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека.

Върховният лидер на Иран най-после се появи - обвини за протестите САЩ и Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, който изчезна от публичното пространство в последните седмици, се появи и за първи път коментира ...

Евродепутатите също така призоваха държавите членки на ЕС с дипломатическо присъствие в Иран да координират действията си, за да бранят защитниците на правата на човека, по-специално защитниците на правата на жените и лицата с двойно гражданство - европейско и иранско.

В Иран загинаха около 100 души, след като хиляди граждани излязоха по улиците срещу режима на върховния лидер Али Хаменей, а силите за сигурност извадиха полутежки и тежки оръжия. Това обаче не сломява иранските жени, които демонстративно свалят забрадките си в знак на солидарност и искане за зачитане на човешките права. Самият Хаменей наскоро обвини САЩ и Израел, че стоят зад масовите безредици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа