"Еврохолд": Взетият лиценз на "Евроинс Румъния" няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния

3568
"Еврохолд": Взетият лиценз на "Евроинс Румъния" няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния
Снимка: БГНЕС

Бизнесът на „Евроинс Румъния“ е „враждебно“ превзет чрез „незаконни действия“ – това е позицията на „Еврохолд България“, след като румънският финансов надзор реши да отнеме лиценза за дейност на водещия български застраховател в северната ни съседка. Обявенаста от румънците причина – признаци на несъстоятелност.

„Еврохолд“, който е лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си "Евроинс Румъния", е проверяван от местния финансов надзор и от прокуратурата в страната. Проверката е започнала след разследване на местната медия „Либертатя“, в което се твърди, че фирмата е манипулирала данни, благодарение на което не е заделяла достатъчно резерви по застраховката във връзка със заведени съдебни дела.

Румънският финансов надзор отне лиценза на български застраховател

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) на Румъния реши да отнеме лиценза за дейност на компанията "Евроинс Румъния" - водещ българс...

"Благодарение на колегите и структурата с презастраховането, нашето лично мнение е, че това няма да засегне "Еврохолд" или застрахователния бизнес. Румъния е изцяло изолирана, единствената връзка е договорът, който след прекратяването няма да доведе до рискове. Разбира се, ще се намали оценката на застрахователната група. Не мога да кажа на колко ще падне. По никакъв начин няма връзка с бизнеса ни в другите 12 страни, няма как да се пренесе каквато и да е зараза там", заяви на пресконференция в петък Асен Христов - председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България“.

"Същото важи в 101% за енергийния бизнес, той е в отделен подхолдинг. Няма връзка между двата холдинга и не би трябвало да има каквито и да е влияния", допълни той. "Еврохолд" притежава бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

"Най-много би се отразило на репутацията. Независимо че имаме подкрепа от големите банки, предполагам, че ще ни е по-трудно през следващите месеци да излизаме на дългови пазари. Но засега това не се и налага. До края на годината някакво много сериозно натоварване към холдинга като плащания не се очаква. Като ръководство ще обсъдим възможност за предоговаряне и преструктуриране на част от кредитното портфолио. Поне 50% от активите на компанията са презастраховани", добави Христов.

Няма българска следа в отнемането на лиценза, се разбра от думите му. Даже благодари на Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор (КФН) и президента Румен Радев, който говорил по темата с колегата си Клаус Йоханис. Христов заяви, че нямало никаква комуникация между КФН и румънския финансов надзор, въпреки че регулаторът в северната ни съседка бил длъжен да поддържа такава по случая.

"Недопустимо е регулатор да казва, че една от причините да не сключи договор, е, че компанията е в България. Активите от българската фондова борса си ги прибрахме. Ще ги преструктурираме през годините. Това са нормални активи и не смятам, че нашата борса някой трябва да я събаря, или че тя е неликвидна", заяви Христов и каза, че щета върху България няма да има.

Еврохолд регистрира най-силното полугодие в своята история

Една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отчита рекордни резултати за първото полуго...

"Ние ще обжалваме тази мярка, надявам се да върнат лиценза. Ако го върнат, действието по застрахователния договор ще бъде върнато и (дъщерната) "ЕИГ РЕ" ще покрива щети в Румъния. Ако не го върнат, ще им кажа, че ще се съдим до дупка. Ще предявим претенция. Ако не върнат лиценза, ще имат и още проблеми със сключване на застрахователни договори на техния пазар", смята председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България".

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор на Румъния, който е еквивалент на българската Комисия за финансов надзор, глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи (около 6,3 млн. лв.). Става въпрос за санкции в резултат на 17 контролни действия. "Евроинс Румъния" признава, че е проверявана от регулатора за неизплатени в срок обезщетения, но позицията ѝ е, че е изчистила проблемите.

Позицията на „Евроинс“, изтъкната още през февруари пред местната медия „Либертатя“, е, че в случая става дума за мащабен опит за кражба на бизнеса на компанията.

"Подали сме сигнали и в нашата прокуратура, и в тяхната", заяви Христов днес.

И отново атакува зам.-председателя на румънския надзор Кристиан Рошу, че опитвал да принуди компанията да се слее с фалиралата румънска City – голям местен застраховател. Преди време за БНТ Христов заяви, че „Евроинс Румъния“ била натискана да купи портфейла на фалиралата фирма за 1 лея и после да вземе всички рискове и задължения. 

Електрохолд представи новата си бранд идентичност

София, 12 май 2022 - Електрохолд, част от най-големия публичен холдинг в страната - Еврохолд, представи новата си визуална и корпоратив...

"Поискахме международен одит. Казаха обаче, че може да се проведе само върху начина, по който се е прилагал законът. Имахме притеснения, че една от целите на г-н Рошу и групата около него е да назначи администратор, това сме го играли вече 3 пъти в Румъния и след това активите намаляват. С оглед на забележката към презастрахователните договори, сключихме договори с "ЕИГ РЕ" – презастрахователя. Нейното solvency беше към 180% преди този договор, прехвърлихме пасивите и голяма част от активите тук. Прехвърлиха се 87%, тъй като 10% от задълженията по полиците се носят от „Алианц Румъния“, 3% оставихме в Румъния. Румънската компания прехвърли всички презастрахователни договори, които беше сключила с големи западни застрахователи – тук, в „ЕИГ РЕ“, каза днес Христов.

До днес са изплатени всички задължения на компанията по щети, оперативни задължения. Дошла е и фактура за 40 хиляди евро наем на офис, допълни той. "Сутринта в компанията имаше налични 37 милиона леи – около 7,5 млн. евро. До края на днешния ден трябваше да има около 9 млн. евро реален кеш, при необходимост за плащане дневно 1-1,5 млн. евро. Компанията имаше наличен кеш за около 10 работни дни. Имаше да взема и около 80 млн. леи от брокери, от полици, издадени в последните 15 дни. Това е около 16 млн. евро. Тези 7,5 млн., които обявих, са допълнителен кешов резерв, тъй като с дневните постъпления оставаха пари и сумата нарастваше", каза Христов.

Едно от другите обвинения е за коефициент на ликвидност, който е въведен против всякакви правила според адвокати, добави той. "Този коефициент важи само за компании, регистрирани в Румъния. Това е в тотално нарушение на закона за конкуренцията", каза още Асен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

На колко може да бъде оценена платформата YouTubе като самостоятелна компания?

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании