НА ЖИВОВойната в Украйна

Европа е останала глуха за стрелбата по граничарите ни, смята Йотова

840

Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм – за това как се стреля по български граничари и, че има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха. Това  коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"В името на паметта на тези загинали момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка", посочи Йотова. Тя допълни, че решението за Шенген е отново политическо, така както е било през 2011 г., когато по думите й, България е допуснала голяма грешка и е позволила техническите критерии за приемането в Шенген, така както е било за всички останали страни, да бъдат изместени и заменени от политически критерии.

„Винаги политическите критерии ще бъдат налице, винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия“, подчерта вицепрезидентът.

Тя каза, че това не отменя задълженията на европейската дипломация да бъде още по-активна. Йотова припомни, че през последните два месеца служебното правителство, министрите на външните и вътрешните работи са положили големи усилия и срещи на всички нива, включително и среща с парламента на Нидерландия, с комисията им по външна политика и с австрийските власти. Според нея е изгубено „златно време“ при управлението на редовното правителство, когато са били пропуснати шансове.

"В случай, че България не бъде приета в шенгенското пространство, усилията на всички институции трябва да продължат на всички нива, посочи Йотова и допълни, че българските представители в Европейския парламент са много активни в своите срещи. Важно е да се предотврати проявяването на двоен стандарт", каза Йотова, цитирана от БТА. Според нея е вредно целият шум около Шенген да бъде използван от политическите партии в България, тъй като това е контрапродуктивно, наблюдава се внимателно от европейските партньори и дава допълнителни аргументи на противниците на влизането на България в Шенген.

ОЩЕ: Йотова се надява на положително решение за Шенген

Донев: Изслушването ми за Шенген е пиар фокус, ползва се като сламка, за която се хваща удавникът

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция, както...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини