Европа ще намалява зависимостта си от Русия с петрол от Венецуела

5157
Европа ще намалява зависимостта си от Русия с петрол от Венецуела
Снимка: iStock

Италианската петролна компания Eni SpA и испанската Repsol SA могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа следващия месец, за да компенсират спрените доставки на руския суров петрол, казват петима неназовани източници запознати с въпроса, предава Reuters.

Обемът на петрола, който се очаква да получат Eni и Repsol, не е голям, твърди едно от лицата, и всяко въздействие върху световните цени на петрола ще бъде слабо.

Зелената светлина на САЩ за възобновяване на отдавна замразените петролни потоци от Венецуела към Европа може да осигури символичен тласък за президента на Венецуела Николас Мадуро.

Държавният департамент на САЩ даде знак на двете компании да възобновят доставките с посредством писмо. Администрацията на президента Джо Байдън се надява, че венецуелският петрол може да помогне на Европа да намали зависимостта от Русия и да пренасочи част от венецуелските товари от Китай.

Понастоящем 70% от венецуелския петрол бива изнасян за Китайската народна република. 

Двете европейски енергийни компании, които имат съвместни предприятия с венецуелската държавна петролна компания PDVSA, могат да отчитат суровия товар като начин за изплащане на неплатени дългове, казват информаторите.

Ключово условие според един от запознатите е, че полученият петрол "трябва да отиде в Европа. Не може да бъде препродаван другаде".

Изключените

Вашингтон не даде подобно разрешение за американската петролна компания Chevron Corp, индийската Oil and Natural Gas Corp Ltd и френската Maurel&Prom SA. 

Същите лобираха Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ да внасят петрол от Венецуела в замяна на милиарди долари натрупани от южноамериканската страна дългове.

Петролът поскъпна до над 120 долара, след като Саудитска Арабия вдигна цените

Цената на петрола скочи в понеделник, след като нефтът сорт „Брент“ се покачи до над 120 долара за барел. Това се случ...

И петте петролни компании спряха да заменят гориво срещу дълг в средата на 2020 г. в разгара на кампанията за "максимален натиск" на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, която намали износа на петрол от Венецуела, но не успя да свали Мадуро.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес сподели в Twitter миналия месец, че се надява, че действията на САЩ „ще проправят пътя за пълното премахване на незаконните санкции, които засягат целия ни народ“.

До Каракас

Администрацията на Байдън проведе разговорите си на най-високо ниво с Каракас през март, а Венецуела освободи двама от най-малко 10 американски граждани от затвора и обеща да възобнови изборните преговори с опозицията. Мадуро все още не е договорил дата за завръщане на масата за преговори.

Републиканските депутати и някои от демократите, които се противопоставят на каквото и да е смекчаване на политиката на САЩ спрямо Мадуро, коментираха подхода на САЩ към Венецуела като твърде едностранен.

Вашингтон твърди, че по-нататъшното облекчаване на санкциите срещу Венецуела ще зависи от напредъка към демократичните промени в страната.

Цената на петрола остава висока след като плановете на ОПЕК+ разочароваха пазарите

Плановете на ОПЕК+ за увеличаване на добива на петрол през лятото разочароваха инвеститорите, тъй като обявеното увеличение изглежда ня...

Миналия месец администрацията на Байдън упълномощи Chevron, най-голямата американска петролна компания, която все още оперира във Венецуела, да разговаря с правителството на Мадуро за бъдещи операции в южноамериканската страна.

По това време Държавният департамент на САЩ тайно изпрати писма до Eni и Repsol, в които посочи, че Вашингтон „няма да възрази“, ако те възобновят сделките за петрол срещу дълг и внасят венецуелски петрол в Европа, споделя един от неназованите източници пред Reuters.

Искането на Chevron

Искането на Chevron до Министерството на финансите на САЩ да разшири операциите си във Венецуела дойде, когато Държавният департамент изпрати писмата до Eni и Repsol.

Неназован запознат с въпроса във Вашингтон отказа да коментира дали искането на компанията остава в процес на разглеждане.

Американската петролна компания получи шестмесечно удължаване на лиценза, което запазва активите му, и одобрение от САЩ да разговаря с представители на венецуелското правителство за бъдещи операции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com