Европейска седмица на професионалните умения стартира в Стара Загора и областта

1818
Европейска седмица на професионалните умения стартира в Стара Загора и областта
Снимка: Aктуално

В Европейската седмица на професионалните умения 19 фирми от Старозагорска област организират дни на отворените врати от 19 до 25 ноември за родители и ученици. Миналата година в инициативата  са се включили само 7 фирми.

Регионалното управление на образованието (РУО) е координатор на Европейската седмица на професионалните умения, а и партнират община Стара Загора, областната администрация, Търговско-промишлената  палата (ТПП) в града и другите работодателски организации.

Според заместник кмета по хуманитарните дейности Иванка Сотирова интересът към професионалното образование е повишен през последните години, но смята, че с такива дни на отворените врати все повече ще се подобрява отношението към него най-вече на родителите. И даде за пример стартиралата преди дни безплатно IT обучение, а строителни фирми са проявили интерес за организиране на подобно обучение  за подготовка на кадри за техния бранш.

„Все още професионалното образование е с нисък престиж, затова Дните на отворените врати са важен елемент, който се прилага на практика в Европа. Навсякъде се отварят вратите на предприятия, за да могат деца и родители да добият реална представа за индустрията, да се запознаят с реалното производство“, каза председателят на Олег Стоилов, председател на ТПП. Според него инфраструктурата на Стара Загора е готова да обучава повече, кадри но е необходима промяна на отношението на обществеността към професионалното образование, както и професионалното образование и дуалното обучение да станат национална политика.

С идеята за отворени врати във фирмите в РУО имат идея да сложат началото на подготовката за план-приема за следващата учебна година, обясни Татяна Димитрова, началник на РУО. Тя обяви, че засега в него има съотношение  60:40 в полза на професионалното образование. “Тъй като професионалното образование става все по-модерно, трябва да се създаде механизъм за популяризирането му”, смята тя. До 10 декември работодателските организации и училищата трябва да подадат информация, особено за нови професии, които да се включат в новия план-прием за 2019/2020 учебна година.

Голяма част от включилите се в Дните на отворените врати фирми са партньори по проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение в професионалното образование. През април, по време на Областната панорама на професионалното образование, фирми отново ще отворят врати за родители и ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Община Стара Загора организира среща със студенти от Софийски университет

Старозагорската библиотека "Захарий Княжески" отбеляза своите 70 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора