НА ЖИВОВойната в Украйна

Евростат: Близо 2 млн. българи са енергийно бедни

1181

Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не могат да покрият разходите си за отопление. Данните са на Евростат. Статистиката отчита още, че 28% от анкетираните семейства не могат да поддържат дома си достатъчно топъл.

Над 366 хил. души са поискали помощи за отопление. Пари са получили 283 хил. - по 623,55 лв. За отпадналите има втори вариант - служебният кабинет дава на нуждаещите се по 300 лв. До края на годината властта трябва да определи какво точно означава „енергийно беден“.

Без енергийни помощи ще се справя дъщерята на Петя, която е в майчинство. Майка, татко и бебе живеят с една минимална заплата. Оказва се, че доходът им надвишава критериите, разказва БТВ. „Минималната работна заплата е „достатъчна“ на зет ми, дъщеря ми и детето - за да не получават енергийна помощ. Социалните в Пловдив им казаха, че надвишават доходите с 300-400 лв.“, споделя Петя Тодорова.

В риск от енергийна бедност попадат все повече европейци. България е сред най-засегнатите страни – над една пета от населението просрочва сметките си за отопление. Според Евростат 30% от българите не успяват да покрият енергийните си разходи. Експерти казват, че числата са още по-тревожни. „Ако се използва линия на бедност от 504 лв. като критерий и към нея се добавят 218 лв. за разход за енергия на месец, в тази дефиниция е възможно да попаднат 2,8 млн. души“, обясни д-р Теодора Пенева от Институт за икономически изследвания към БАН.

Докато 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление, 300 000 ще получат енергийни помощи тази зима. „Увеличихме размера й с по 20 лв. на месец - като общата сума, която могат да получат хората за 5-те месеца от отоплителния сезон, е 623,55 лв.“, каза Георги Гьоков от БСП. Предстои да се дефинира понятието „енергийна бедност“. В момента големината на жилището не е сред критериите. „Енергийно беден може да бъде човек, който е на хемодиализа, защото той потребява значително повече ток и би имал по-големи нужди“, каза и Деница Сачева от ГЕРБ. 7% от населението в Европа не е имало адекватен достъп до отопление миналата зима.

Държавата отпуска помощ за отопление на още 50 000 семейства

Министерският съвет ще приеме на редовното си заседание в сряда решение за еднократна помощ за отопление на още 50 хиляди български сем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Подновява се масовото изкачване...
Ето при какви условия родителите...
Прогноза за времето - 30 януари...
Най-важното за деня, 29 януари...
Седмична прогноза за времето...
Нено Димов: В ареста имах изобилие...
Откриха невредим 20-годишния...
Сийка Милева: Употребили алкохол...
НСИ: Близо 800 000 българи са в...
Критики срещу министър Минеков...
Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва...
КЗП не е разгледала клаузата,...

Последни новини