НА ЖИВОВойната в Украйна

Евросъюзът на борба с руската и китайската дезинформация

1359

Европейският съюз ще стартира нова платформа за противодействие на кампаниите за дезинформация от страна на Русия и Китай. Това обяви днес върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

Така нареченият център за споделяне и анализ на информация в рамките на външните служби на ЕС — Европейската служба за външна дейност, ще проследява манипулирането на информация от чуждестранни участници и ще поддържа координацията с 27-те държави от ЕС и по-широката общност от неправителствени организации. „Трябва да разберем как са организирани тези кампании за дезинформация, за да идентифицираме участниците в манипулацията“, каза Борел, цитиран от Politico.

ОЩЕ: Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

Служител на Европейската служба за външна дейност каза, че това ще бъде децентрализирана платформа за обмен на информация в реално време с неправителствени организации, държави и агенции за киберсигурност. Тя ще помага за по-доброто разбиране на възникващите заплахи от дезинформацията и по-бързите действия за справяне с подобни проблеми.

Почти година след нахлуването на Русия в Украйна, ЕС продължава да отблъсква опитите на Москва да манипулира и изкривява информацията за войната. Водената от Кремъл пропаганда, която се стреми да обвини ЕС за глобална продоволствена криза поради неговите санкции, се разпространи и в страните в Африка и Близкия изток.

ОЩЕ: Google и YouTube отпускат 13,2 милиона долара за борба с дезинформацията

Борел предупреди за „нова вълна“ от дезинформация на манипулирани изображения, видеоклипове и уебсайтове, представящи се за медии, които по думите му се „разпространяват пет пъти по-бързо от скоростта на светлината в социалните мрежи и платформите за съобщения“.

Съществуващото звено за дезинформация на ЕС – подразделението Stratcom, отбеляза в първия си доклад, че по-голямата част от манипулирането на чужда информация през 2022 г. е било съсредоточено върху разкази, подкрепящи руското нахлуване в Украйна.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Жозеп Борел: Русия от години прави огромни инвестиции в дезинформация

Русия инвестира от години в дезинформацията в индустриален мащаб, заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Шолц: Конфликтът в Украйна може...
Синът на президента на Уганда...
Трима загинаха от лавини в Норвегия...
Два влака дерайлираха в Швейцария,...
ВИДЕО: Руски танкове и БТР-и горят...
Над 100 пожара бушуват в Северна...
Не се кланят достатъчно: Подоляк...
Руски политик: Нека Путин замине...
ООН събра 268 млн. долара за земетресението...
Заради ареста на журналиста от...
Путин с указ за нова външна политика:...
Лукашенко прости на лесбийките,...

Последни новини