Facebook ще инвестира 1 млрд. долара в новинарската индустрия

1837
Facebook ще инвестира 1 млрд. долара в новинарската индустрия
Снимка: iStock

Facebook планира да похарчи най-малко 1 милиард долара в подкрепа на новинарската индустрия през следващите три години. Това се посочва в съобщение, публикувано в блога на вицепрезидента по глобалната политика и комуникации на компанията Ник Клег.

Коментирайки уреждането на конфликта с австралийските власти, Клег увери, че Facebook по всякакъв начин се застъпва за установяването на партньорства с новинарските агенции.

На 17 години - Фейсбук няма намерение да отстъпва

Според доста скептични прогнози, Фейсбук (Facebook) скоро ще претърпи крах. Но въпреки тях днес изобретението на Марк Зукърбърг навършв...

„Затова инвестирахме 600 милиона долара в подкрепа на новинарската индустрия през 2018 г. и планираме да инвестираме още най-малко 1 милиард долара за същата цел през следващите три години“, каза той.

Вицепрезидентът припомни, че американската компания миналия месец е обявила споразумения за плащане на съдържание, публикувано на страниците на социалната мрежа, на британски медии като The Guardian, The Daily Telegraph, Financial Times, Daily Mail, Sky News и други. Подобни споразумения са постигнати и с американски информационни агенции и се водят активни преговори с медиите в Германия и Франция.

В основата на конфликта в Австралия, каза Клег, е "фундаментално неразбиране на характера на отношенията между Facebook и медиите. Именно новинарските агенции решават да споделят съдържание в социалните медии или да го предоставят за по-нататъшно разпространение, тъй като това се отплаща. Затова техните сайтове разполагат с инструменти за насърчаване на читателите да споделят истории. Когато кликнат върху връзка във Facebook, читателите отиват от тази платформа към сайта на издателя", поясни представителят на американската компания, добавяйки, че през миналата година в Австралия има около 5,1 милиарда такива преходи с приблизителна оценъчна стойност от 407 милиона австралийски долара (повече от 325 милиона щатски долара).

На 18 февруари Facebook изключи функциите за публикуване, гледане и разпространение на местни и международни новини за всички потребители в Австралия поради намерението на правителството на страната да приложи кодекс за водене на преговори за медиите. До 23 февруари обаче главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и главният ковчежник на Австралия Джош Фрейденберг постигнаха споразумение, в резултат на което австралийското правителство направи редица изменения в кодекса, а американската компания се съгласи да приеме условията му и да плати за новини от австралийски медии.

Конгресмени искат ФБР да разследва Twitter и Facebook за щурма на Капитолия

ФБР да включи също Facebook и Twitter в разследването на участието на платформата Parler в щурма на Капитолия, съобщава Fox News. За то...

Кодексът за преговори за медии и цифрови платформи, предложен от австралийските власти за преодоляване на дисбаланса при преговорите между местните медийни компании и цифровите гиганти Google и Facebook, беше одобрен от австралийския федерален парламент на 25 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка