Фандъкова ще отговаря за противодействието на тероризма в София

906
Фандъкова ще отговаря за противодействието на тероризма в София
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие план за противодействие на тероризма в София. Мерките включват и съвети към гражданите при евентуален терористичен акт.

Документът е внесен от кмета Йорданка Фандъкова, като той е създаден според изисквания в Закона за противодействие на тероризма, а мерките, действията и  степените на опасност в него се основават на Националния план за противодействие, приет от Министерския съвет през ноември 2017 г.

Полицията арестува мароканец, издирван за тероризъм

Българските власти арестуваха мароканец, издирван за тероризъм. Мъжът е с инициали Н. З. и е търсен от Мароко чрез Интерпол във връзка...

Според него именно върху Фандъкова ще паднат задълженията за координиране на структурите при опасност от терористични актове. Действията ще се определят от назначена от кмета работна група, а при по-високи нива на опасност - съвместно с другите органи за сигурност.

Ръководството на Столичната община, членовете на работната група и щабът за бедствия и аварии ще разберат, че има опасност от терористичен акт, от дежурния служител на оперативния съвет по сигурността в общината. За целта той ще използва "мобилни и стационарни телефони". Жителите на София ще бъдат информирани за мерките за противодействие, които са взети, от пресцентъра на МВР.

Нивата на терористична заплаха са три, като най-високото е първо. Третото ниво е най-ниско и не предполага заплаха, а ниска вероятност от планиране на атака. Степените на заплаха са същите като в Националния план за противодействие на тероризма. Най-ниската е зелената (постоянна готовност за реагиране), като следват жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност за реакция) и червена (реагиране). Степените се определят според ситуацията от Националния оперативен щаб.

Местата, на които се събират над 50 души или са стратегически, са определени като най-вероятни да станат обект за терористични актове. Това са градският транспорт, парковете, площадите, стадионите, спортните зали, театрите, училищата, храмовете, моловете, летище София, стената на язовир "Искър", сгради на министерства и други държавни структури.

Общинският съвет прие бюджета на София

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2018 г. Решението беше взето с 42 гласа "за" и 14 "против". Проектобюджетът н...

Възможните сценарии, които се разглеждат в плана, са задействане на взривно устройство в транспортни средства, използване на огнестрелно или хладно оръжие за убийства или нараняване, вземане на заложници, използване на пътни превозни средства с цел убийства или нараняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София