FAO: Почти 45% от хората в Азия не могат да си позволят здравословно хранене

1693
FAO: Почти 45% от хората в Азия не могат да си позволят здравословно хранене
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 2 милиарда души, или почти 45% от хората, живеещи в Азия, не могат да си позволят здравословно хранене, което допринася за проблеми с анемия и затлъстяване, както и глад.

Нездравословното хранене излага на риск и бъдещото здраве и продуктивност, тъй като е причина децата да страдат от забавяне на растежа или отслабване и ги прави по-податливи на заболявания. В доклада се казва, че близо една четвърт от децата в Азиатско-тихоокеанския регион са засегнати от забавяне на растежа или нисък ръст за възрастта си.

Все повече хора в Азия нямат достатъчно храна, тъй като продоволствената несигурност нараства с по-високи цени и влошаваща се бедност, сочи доклад, публикуван днес от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и други агенции на ООН, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

ОЩЕ: FAO: Страните да са готови за бъдещи продоволствени шокове

Пандемията от COVID-19 е огромна пречка, причинила масови загуби на работните места и прекъсвания, а войната в Украйна е повишила цените на храните, енергията и торовете, лишавайки милиони от нормален режим на хранене, пише още в него.

Подчертавайки въздействието на пандемията, която удари особено тежко уязвимите работници в туристическата и производствената индустрия, докладът сочи, че почти един на всеки 10 тайландци е бил недохранен през 2019-2021 г. - по-висок дял от много други страни в Югоизточна Азия, където средните доходи са много по-ниски. Бедността вече се е повишила с 2,6 процента между 2015 и 2018 г., според данни на Световната банка.

Близо половин милиард души, над 80% от които в Южна Азия, са били недохранени през 2021 г., а повече от 1 милиард са изправени пред умерена до тежка продоволствена несигурност, става ясно от доклада на ФАО. За света разпространението на продоволствената несигурност е нараснало до над 29% през 2021 г. от 21% през 2014 г. 

ОЩЕ: СЗО: 5 млрд. души са изложени на токсични трансмазнини

Докладът е петият годишен преглед на продоволствената несигурност и глада от агенции на ООН, сред които ФАО, УНИЦЕФ, Световната здравна организация и Световната програма по прехраната.

През тези години напредъкът в облекчаването на глада и недохранването е забавил темп, а и се е неутрализрал отчасти. Разпространението на недохранването, измерено от агенциите на ООН, е било 9,1% през 2021 г., което е по-добре от 14,3% през 2000 г., но е леко повишено спрямо 2020 г.

"Реформирането на нашите хранително-вкусови системи за производство на питателна храна и гарантиране на справедлив достъп до здравословни хранителни режими е от решаващо значение", пише още в него.

ОЩЕ: "Леонардо" свали леко цената на медицинските хеликоптери, но пак е много висока

Индексът на цените на храните на ФАО се повиши през последните няколко години, като достигна рекорд през март 2022 г. Той се понижи, след като суровините поевтиняха малко по-късно през годината, но все още е с 28% над нивото от 2020 г.

От доклада става ясно още, че в Афганистан 70% от хората са изправени пред умерена или тежка продоволствена несигурност. В Камбоджа половината от населението е изправено пред умерена или тежка продоволствена несигурност. Една трета от жените в Азия на възраст 15-49 години са засегнати от анемия, която причинява умора и в най-тежките си форми може да причини увреждане на белите дробове и сърцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари