ФБР следило един от задържаните за детска порнография у нас

2725
ФБР следило един от задържаните за детска порнография у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е следило една година Огнян Статев, който беше един от задържаните преди 10 дни в акцията на МВР и прокуратурата срещу разпространители на детска порнография. Това стана ясно на днешното заседание на Софийския градски съд (СГС), който остави окончателно в ареста Статев и нидерландеца Валтер Спиес, пише сайтът lex.bg.

При разкриването на разпространителите, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че сред тях има IT специалист и пилот от популярна ниоскобюджетна авиолиния. Този специалист е именно Статев, за който съдът прие, че няма как да не е знаел какво прави и какви сайтове отваря, тъй като е имал необходимото образование и опит. ФБР пък е следило IP адреса му в последната година, тъй като от него се разпространявали порнографски материали.

Явор Колев: Подценява се темата за разпространението на детска порнография

Подценява се темата за разпространението на детска порнография, както и самото престъпление. Максималната санкция за притежаване и разп...

Пилотът от гражданската авиация е Валтер Спиес, който още пред първата инстанция в районния съд каза, че не знаел, че държането на порнографски материали е забранено. Той твърдеше, че не ги е разпространявал, а ги държал за лично ползване. На неговия телефон са били открити клипове със сексуално посегателство над деца. Експертиза е установила, че в настолния си компютър е съхранявал над 200 файла с порнографски видеоклипове с деца.

Съдът прие, че на свобода Спиес може да се укрие, тъй като компанията, за която работи, е позиционирана в Малта, а работата му предполага свободно и неограничено придвижване. Според съда Спиес няма и договор за наем в България, нито друга обвързаност със страната.

В ареста е и Лъчезар Александров, който дори не обжалва постоянното задържане, определено от районния съд. Той пък твърди, че от любопитство свалил торент и не го изтрил после.

При разкриването на мрежата, разследващите обясниха, че са открили много видеоклипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст между 2 и 10 години. Децата обикновено били от бившите съветски републики или от Далечния Изток, Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия.

На първо четене: Депутатите приеха по-сурови присъди за педофилия и хакерство

По-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления приеха депутатите с гласуваните на първо четене промен...

„Надявам се да не се окажат верни опасенията ни за използвани деца и от България. Не бих могъл нито да покажа тези кадри, нито да кажа нещо повече за тях, защото този, който ги види, просто ще трябва да си измие очите“, каза тогава Борислав Сарафов.

ОЩЕ: Пуснаха под гаранция двама от обвинените за разпространение на педофилски материали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com