Филмът "Шекспир като улично куче"- хапе точно където трябва и ти пълни сърцето

12899
Филмът "Шекспир като улично куче"- хапе точно където трябва и ти пълни сърцето
Снимка: Шекспир като улично куче/Facebook

"Шекспир като улично куче" е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на българското кино от години насам. Умен, оригинален, пъргав, смешен, тъжен, опасен, изключително точен филм. И искаш да го гледаш пак. И пак. Никак не е случайно, че получи шест награди "Златна роза" на фестивала за българско игрално кино през септември миналата година - награда за режисура, награда за сценарий, награда за мъжка роля, награда на Съюза на българските филмови дейци и наградата на град Варна.

В "Шекспир като улично куче" Валери Йорданов е вложил цялото си същество и всичко онова, което притежава като чувствителност, житейска философия и кино интелигентност. В резултат филмът е станал универсален и ще успее да "проговори" на всякакъв тип зрители, оставяйки в душата на всеки един траен отпечатък.

Шекспир като улично куче, Васил Илиев

Васил Илиев

Ето накратко сюжета на филма, макар че никакви думи не могат да предадат същината на това бижу: Данко (Владислав Стоименов), Ицо (Васил Илиев) и Ели (Елеонора Иванова) живеят в свят със собствени закони. Улицата е техен дом и тяхна закрила. Там, където другите съзират опасности, Данко, Ицо и Ели виждат възможности. Всеки от тримата има свой талант - Данко е закърмен с Шекспир, кефи му се и може да го рецитира до припадък, Ицо е магнит за жените, макар и в роля, а Ели - Ели е надеждата на всеки един от тях, за да се "оправят нещата". Техният баща и покровител Чаво (Захари Бахаров) е най-милото и най-страшното им - балансът, около когото се градят животите им. Неочаквани ситуации за кратко време ще ги завъртят така, че всяко едно решение, което вземат, може да промени живота им завинаги.

Младите актьори, които влизат в главните роли, са толкова пълнокръвни и убедителни, че чак изглежда нереално. Говорим за младежи, които още не са вкарани в "месомелачката", а сега започват своя професионален път. И ако прекрасната Елеонора Иванова вече е позната на зрителите от ролята си в сериала "Братя" и театралните си превъплъщения, то за Владислав Стоименов и Васил Илиев не можем да кажем същото. Но ролите, които правят в "Шекспир като улично куче", моментално ти влизат под кожата, пълзят под нея и, вярвайте ми, остават там дни след като човек е гледал филма.

Шекспир като улично куче, Владислав Стоименов

Добре измисленото филмово произведение се "захранва" най-вече от таланта на режисьора си в перфектна комбинация с уменията на актьорите. Душата на филма обаче е операторът. Именно операторът на "Шекспир като улично куче" - Борис Славков, е абсолютен магьосник зад камерата. И, честно казано, започвам да се чудя - един човек ли е Борис, няколко ли са, че е възможно да снима толкова много филми и сериали почти едновременно и винаги да изпипва кадрите си. Във филма на Валери Йорданов камерата на Борис Славков е основен разказвач и "модератор" на настроението, успявайки да "бръкне в сърцето" на зрителите.

Няма нужда да се казва повече. Просто гледайте "Шекспир като улично куче" - това е филм събитие за българското кино. Такива се случват рядко.

Филмът тръгва по кината в цялата страна от 3 февруари. Продуцент е "Чучков брадърс".

Шекспир като улично куче, Елеонора Иванова

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com