Фирми, близки до Доган, си купиха евтино голямо количество земя в Радомирско

15696
Фирми, близки до Доган, си купиха евтино голямо количество земя в Радомирско
Снимка: БГНЕС

Фирми, свързвани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са успели да купят немалко количество земеделска земя на изгодна цена в Радомирско. Общата сума, за която са купени 1411 декара земя, е 107 563 лв. или около 76 лв. на декар, пише в. "Сега", като се позовава на Имотния регистър.

Всичко е станало възможно, след като Общинският съвет на Радомир преобразува 8 имота от публична в частна общинска собственост. Това става на 7 декември, 2020 година. Моментално общинарите позволяват търг с явно наддаване за продажба на парцелите. Предложението за това е на кмета Пламен Алексиев, който с подкрепата на ГЕРБ ръководи общината от 2011 г. Решението на местния парламент е взето с 13 гласа "за" и 3 "против".

Пращат на прокуратурата проект в изгода на Доган във Варненското пристанище

Приключила е проверката на ГДНП (Главна дирекция Национална полиция) по процеса на удълбочаване на двата канала на Пристанище Варна, ко...

Най-големият от продадените имоти е с площ 579 408 кв. м и е купен на 10 юни 2021 г. от фирмата "Хермес Солар" за 43 499 лв. - малко над първоначалната тръжна цена. Същото дружество печели търга и за съседния парцел с площ 139 892 кв. м, като за него заплаща на общината 10 502 лв. "Хермес Солар" е известна с това, че е собственик на имението в парк "Росенец", популярно като Морския сарай на Доган. Иначе като съдружник във фирмата с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се притежават от руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Останалите 6 общински имота, продадени на търг, са придобити от дружеството "Блу Енержи" на 28 май 2021 г. Общата им площ е 691 543 кв. м, като за тази земя е платено 53 562 лв. Най-големият парцел от сделката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лв. Фирмата "Блу Енержи" е създадена през 2017 г. и е пряко свързана с Доган. Първоначално едноличен собственик ѝ е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков. Впоследствие "Блу Енержи" става акционерно дружество и в съвета на директорите влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съдружник в "Хермес Проджект" ООД заедно със Снежана Карова, тя е и директор в дружеството "Делта Епсилон". То е еднолична собственост на ТЕЦ "Варна" на Доган и управлява т.нар. сараи в Бояна.

Няма отговор кой е лицензираният оценител, направил оценка на цената на земята. По какъв начин е изчислено, че 579 дка могат да струват едва 43 хил. лева? Какви са мотивите на кмета Пламен Алексиев да поиска продажбата на въпросните парцели -  и на тези питания няма отговор.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а срещу начина за трайно ползване е записано "скали". На сателитни снимки в Google Earth обаче се вижда, че не става дума за труднодостъпен, неизползваем терен в планината, а по-скоро наподобява поле, през което минават и множество черни пътища.

Земеделската земя поскъпна до рекордна цена

Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в Добруджа до 3000 лева за декар. Земеделската земя в района на Добрич е...

През 2021 година, според данни на НСИ цената за декар земеделска земя в зависимост от региона и начина ѝ на ползване е варирала между 300 и 1000 лв. през 2021 г. Вестник "Сега" твърди, че е сравнил други търгове за земя от същата категория, каквато е продадената от община Радомир. Например преди месец община Асеновград е обявила търг за продажба на 20 826 кв. м земеделска земя, записана като "скали", с начална цена от 36 670 лв. Това е над 2 пъти повече, отколкото фирмата "Блу Енержи" е платила на община Радомир за 177 дка.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com