Фондация апелира: Държавата да възстанови изхранването на бежанците

1598
Фондация апелира: Държавата да възстанови изхранването на бежанците
Снимка: БГНЕС

"България винаги е проявявала силата на гражданското си общество в критични исторически моменти. Многократно е приемала и помагала на бежанци и малцинства и е записвала името си със златни букви в историята на Европа.

Искаме да вярваме, че и днес като нация имаме силата да постъпваме морално и достойно с хора в беда, търсещи нашата помощ.

Меркел призна за провали в областта на отбраната

Бившият германски канцлер Ангела Меркел разкритикува отбранителната политика на собственото си правителство и се обяви за решение на во...

В настоящия момент част от украинските бежанци в България имат истинска нужда от вашата подкрепа - като мъже и жени, поели отговорността за държавното управление".

Така започват своето отворено писмо до Служебното правителство дамите от Фондация "Три жени" (Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова), в което апелират управляващите да не оставят украинските бежанци в държавните бази без храна и топлина за празниците.

Според фондацията в тези бази са останали само най-уязвимите групи - хора без материална възможност, със специални нужди, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно състояние и многодетни майки. Базите се намират на по 30 км от населени места.

С решение на Министерски съвет от 15.11 държавата прекрати напълно изхранването на бежанците от войната в Украйна. "Намираме това поредно спиране на хуманитарната програма за неуместно и неадекватно", се казва в писмото.

Ето и останала част от него:

"Когато ни ударят, ние отвръщаме на удара": Шолц е сигурен, че благодарение на международния натиск ядрената заплаха от Русия е намаляла

Рискът от използване на ядрени оръжия в конфликта в Украйна е намалял благодарение на международния натиск върху Русия, заяви германски...

"Фондация "Три жени", както още много доброволци и организации от цялата страна, полагаме всевъзможни и безвъзмездни усилия по набиране на средства и снабдяване на бежанците с неща от първа необходимост – храна, топли дрехи и одеяла. Обръщаме внимание, че летните бази, в които те са настанени, не са пригодени за зимно обитаване. Местната власт организира временни решения за някои от базите. Във Варненска област доставката на храна е предвидена от областната управа, но само до 23.12.

Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна?

Ние вярваме, че власт и гражданско общество трябва да действаме заедно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена единствено в ръцете на неправителствения сектор и гражданите.

Призоваваме служебното правителство на Република България да преразгледа решенията си. Морален и служебен дълг на правителството е днес да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат непреходен пример за гостоприемство, човечност и безкористна помощ за страдащите".

Писмото е подписано от Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, София Коен, Десислава Векилска, Лилия Цачева, Кристина Деспотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com