Ford Ranger Raptor е в стихията си извън пътя (тест-драйв)

29471
Снимки:

Пикапите отдавна не са само фермерски автомобили и от работни коне се превърнаха в превозни средства за хора с активен начин на живот. В съвременните пикапи често на заден план остават товароносимостта и размера на легена, а акцентът е поставен върху проходимостта и динамиката. Един от най-яките пикапи безспорно е новият Ford Ranger, който постоянно се усъвършенства. При последната модернизация в гамата на Ranger беше добавена и спортна версия на модела, наречена Raptor. Името е заимствано от американския пикап F-150 Raptor, който се продава отдавна отвъд океана. В края на миналата година Ford Ranger Raptor беше представен и в Европа, готов да щурмува офроуда със завидна проходимост и мощен дизелов двигател.

Името Raptor никак не е случайно, тъй като символизира силата на огромния динозавър, който се носи бързо по всякакви терени и се катери до най-високите върхове. Външният вид на новия Ranger Raptor говори отдалеч, че той е създаден за сериозен офроуд. Високо повдигнатата каросерия, широките арки на колелата, издадените напред черни масивни брони, подсилените амортисьори, изразителната радиаторна решетка с огромен надпис Ford и специалните офроуд гуми BF Goodrich подсказват, че пикапът е предназначен за безмилостна експлоатация извън пътя. Пътният просвет е увеличен до 283 мм, ъглите на атака отпред и отзад са съответно до 32,5 градуса и 24 градуса, а под бронята е поставена масивна стоманена защита.

Галерия: Всеобхватните възможности на Ford Ranger Raptor извън пътя

В салона на Ford Ranger Raptor промените са по-малко и не са преобразили сериозно интериора на пикапа. Воланът е с по-дебел обръч, обшит е с перфорирана кожа в зоните за захващане, а на върха има червен маркер, подобно на състезателните коли. Пред водача е приборното табло, в което са комбинирани дигитални и класически аналогови инструменти. Циферблатите са по-четливи и изглеждат интересно. Бордовия компютър е с подробно меню, инсталирано на почти всички нови модели на Ford. В салона Ford Ranger Raptor разполага с удобни седалки, тапицирани с комбинация от кожа и алкантара, с висок гръб и дискретни странични опори. Затова беше удобно да седя дори и няколко часа, без да почувствам дискомфорт. Кожената тапицерия в горната част на предния панел създава усещане за луксозен автомобил. Задният ред остава непроменен и тук е удобно да седите точно като в лека кола.

Още повече иновации се крият под купето на Raptor, където има нов дизайн на конструкцията на шасито, като са използвани само някои елементи от стандартния Ford Ranger. Поставено е по-здраво окачване, способно да издържа на големи натоварвания и има с 30% по-голям ход. Това означава, че при отделяне на колелата от настилката, Ranger Raptor ще се приземи безпроблемно. Под предния капак е поставен 2,0-литров дизелов двигател с двоен турбокомпресор с мощност 213 к.с. и 500 Нм максимален въртящ момент. Моторът е съчетан с 10-степенна автоматична скоростна кутия, която работи плавно и реагира бързо при рязко подаване на газта.

Най-напред подкарвам Raptor по асфалтиран път. Въпреки големите габарити, лесно свиквам с шофирането на дългия почти 5,40 метра и широк малко над 2 метра пикап. Първоначалното усещане е, че карам голям пикап, но в същото време той реагира послушно като обикновен Ranger. В нормален режим воланът е лек, габаритите се усещат лесно, така че с тях се свиква почти веднага. Новият Ranger Raptor ускорява бодро, като издава приятен звук от двигателния отсек. Пикапът бързо достига 130 км/ч, а 10-степенният автоматик ме впечатли не само с големия брой предавки, но и с възможността да ги жонглира ловко. Все пак в завоите трябва да се внимава, тъй като пикапът е с висок център на тежестта, а гумите не са стандартни, а са предназначени за офроуд. Въпреки че спирачките са подсилени, при динамично шофиране в режим Sport трябва да бъдете внимателни с газта и да пришпорвате разумно автомобила. В комбиниран цикъл разходът на гориво е около 9-10 литра, което е разумно.

Истинското предизвикателство за новия Ranger Raptor започна с излизането извън пътя. В изоставен военен полигон изпробвах всеобхватните възможности на пикапа. Изпитанията започнаха с щурмуването на висок хълм по скалист терен. Следваха още пресечени местности, възвишения и спускания по черни пътища, и сериозен офроуд. Извън пътя Ford Ranger Raptor е в стихията си. Без да се затруднява с дълбоките коловози, където повечето кросоувъри биха спрели, пикапът смело се втурва напред.

Най-много ме впечатли шофирането с висока скорост по черен път. За целта е проектиран режимът Baja, който ми позволява да карам със 100 км/ч през офроуда. Не са нужни специални умения и практика, всичко е наистина толкова лесно. Наличните 6 режима подобряват възможностите на задвижването на всички колела и осигуряват завидна проходимост върху камъни, кал и сняг. Благодарение на тях, новият Ford Ranger Raptor е зрелищна и мощна машина, сериозно подготвена за офроуд или за забавни състезания извън пътя. Схемата на предаване на тягата остава същата, с твърдо свързан преден мост, така че на асфалтови пътища пикапът може да бъде само със задвижване на задните колела.

Технически характеристики

Ford Ranger Raptor 2.0 TDCi 4х4

Размери

Дължина, мм: 5398

Широчина, мм: 2028

Височина, мм: 1873

Междуосие, мм: 3220

Собствено тегло, кг: 2332

Вместимост на резервоара, л: 80

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1996

Ford Ranger се завърна у дома си

В навечерието на първия голям автосалон за годината – Детройт 2018, американската компания Ford Motor Company официано представи ...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 213 при 3750

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 500 при 1750-2000

Скоростна кутия: 10-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 170

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,5

Ford Fiesta Active иска да бъде кросоувър (тест-драйв)

За да направят новата Fiesta възможно най-популярна и успешна, инженерите от Ford разработиха версии за всеки вкус. Стандартният модел ...

Среден разход, л/100 км: 8,9

Вредни емисии СО2, г/км: 233

Цена на модела, лева с ДДС: 120 000

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com