Франция заплаши да изтегли военните си от Мали, ако Бамако прибегне до руски наемници

5525
Франция заплаши да изтегли военните си от Мали, ако Бамако прибегне до руски наемници
Снимка: Getty Images/Guliver

Официален Париж изрази сериозна загриженост във връзка с дискусиите между Бамако и руската частна компания „Вагнер“, като предупреди, че разполагането на паравоенни формирования в Мали може да доведе до изтегляне на френските войски, които се борят с джихадистки групировки в страната в продължение на осем години, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

Участието на руската частна компания „Вагнер“ в Мали би било „несъвместимо“ с поддържането на френски сили, предупреди във вторник първият дипломат на Париж Жан-Ив Льо Дриан пред комисията по външни работи на Националното събрание, предаде агенция Фокус.

В Мали се опасяват, че вървят по пътя на Афганистан

Падането на Афганистан в ръцете на талибаните след изтеглянето на САЩ събуди призрака на подобна драма в западноафриканската държава М...

„Това е абсолютно несъвместимо с нашето присъствие“ и „несъвместимо с действията на сахелианските и международните партньори на Мали“, настоя той, подчертавайки, че паравоенните сили на „Вагнер“ са се отличили в миналото, особено в Сирия, както и в Централноафриканската република, с множество „нарушения от всякакъв вид и не могат да бъдат никакво решение“.

„Ако малийските власти сключат договор с компанията „Вагнер“, това би било изключително тревожно и противоречиво, несъвместимо“ с действията на Франция в Сахел, заяви на свой ред министърът на отбраната Флоренс Парли.

Според френски източник, запознат с въпроса, хунтата на власт в Бамако изучава възможността за сключване на договор с „Вагнер“ за разполагането на руски паравоенни формирования в Мали. Същата информация разкри и източник от западноафриканската държава, допълва изданието.

От Министерството на отбраната на Мали признаха, че са водени разговори с руската компания. „Сега Мали възнамерява да разнообрази отношенията си в средносрочен план, за да гарантира сигурността на страната. Не сме подписали нищо с „Вагнер“, но обсъждаме предложения с всички“, поясниха от ведомството.

Опит за покушение над президента на Мали: нападнат е с нож в джамия

Двама въоръжени мъже, единият от които с нож, са нападнали временния президент на Мали, Асими Гойта. Според АФП, Гойта е бил нападнат ...

Ако сценарият с руските наемници се осъществи, ще се проучи възможността за бързото прехвърляне на френски войски от Мали към съседен Нигер, увери френски източник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com