"Галъп": Историческият пик на икономическа тревога отминава

1962
"Галъп": Историческият пик на икономическа тревога отминава
Снимка: iStock/Guliver

След дълъг период на масови тревоги за икономиката на България и личните пари вече се виждат признаци на спад, макар опасенията на сънародниците ни да остават исторически високи. Това е основният извод от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи между 12 и 20 януари 2023 г.

Данните сочат към това, че пикът на тревогата засега е отминал заради положителното развитие около енергийните доставки. Ако войната или ръстът на цените не причинят скорошен нов пик, може да се окаже, че зимата е премината сравнително леко и без толкова проблеми, колкото би могло да има.

Близо 35% от българите смятат, че водят по-добър живот от родителите си

Около 35% от българите смятат, че водят по-добър живот от поколението на своите родители. На обратното мнение са близо 31% от запитанит...

Детайлен поглед в данните показва, че например по отношение на личните финанси, може би всъщност отминаваме най-тревожния период поне от началото на века насам.

Забелязва се спадащ страх за икономиката на страната. Попитани какво очакват да бъде общото икономическо положение през 2023 г., 55,3% от респондентите мислят, че то ще се влоши, а миналата есен процентът бе 63,2 на сто. Над 22% очакват да няма промени, а 7 на сто вярват, че ще има подобрение. Останалите не могат да преценят.

По време на пандемията през 2020 г. и политическото напрежение, наситено с избори през няколко месеца, се наблюдаваше нарастване на очакванията за влошаване на икономиката.

Българите показват „отчетливо успокояване“ по отношение на личните си финанси, гласи проучването на „Галъп“. Запазват обаче „фонова тревога“. След като при изследването от есента на 2022 г. очакващите влошаване бяха 52%, сега те са 40,7 на сто. Тези, които смятат, че нищо няма да се промени, са над 22%, а повече от 11% чакат подобрение (при 8,4% преди).

„Галъп": 44% от българите са песимисти, но 20% очакват по-добра 2023 г.

20% от българите очакват по-добра 2023 г. Песимисти за бъдещето са 44%, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази. В сра...

„Галъп интернешънъл болкан“ разполага с данни, които показват, че тревогата за икономиката, от която като че ли България сега излиза, е била на сходни нива през 2022 с тази по време на международната криза, кулминирала през 2009 г.

2012 г. – в края на първия мандат на правителството „Борисов 1“, е и единственият друг случай от началото на века насам, заедно с този от 2022 г., в който опасенията за влошаване на личните финанси са преминавали над 50%.

По традиция, очакванията за материалното положение на собственото семейство са по-благоприятни в сравнение с общите икономически очаквания. Вероятно върху общите икономически очаквания повече влияе и познатият общополитически скептицизъм – донякъде и инерционен, заключават социолозите.

"Галъп": Българите предпочитат да гласуват с машини. Шенген е важна тема за тях

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на Българ...

Смените във властта например нерядко водят и до повишаване на позитивните оценки и очаквания за икономиката и личните пари. Тези начални кредити на доверие постепенно се изчерпват в хода на мандатите. В края на мандатите обикновено се натрупват отрицателни оце

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Снимки: Галъп интернешънъл болкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика