Гел или прах за пране – кое е по-добре да използваме в пералната машина

42728
Гел или прах за пране – кое е по-добре да използваме в пералната машина
Снимка: iStock/ Guliver

Различните домакинства използват за пералнята си или прах за пране, или течен прах. Ето какви са предимствата и недостатъците на двете:

Какво определя качеството на пране

Първото и най-важно: качеството на прането не зависи от агрегатното състояние на продукта. Ефективността зависи от химичния състав на продукта и температурата на пране.

Триковете, които трябва да знае всяка домакиня при пране на маратонките в пералня

Маратонките са практични, удобни и най-важното стилни обувки. Но те имат един съществен недостатък - бързо абсорбират потта, поради кое...

Според направен експеримент, геловете за пране се справят добре с повечето петна, победата, обаче, е за праховете за пране : те перат по-ефективно сложните петна.

Праховете също работят по-добре в гореща вода: те перат добре плътни груби тъкани, стари и сложни петна, с които геловете може да не се справят. Освен това ензимите, които изграждат геловете, просто се унищожават при температура от 90 ° C, докато праховете са много ефективни.

Защо геловете са толкова популярни?

Причините са много и една от тях е безопасността . Течните препарати имат по-малко повърхностноактивни вещества , които, от една страна, са отговорни за качеството на прането, но от друга страна, те имат вредно въздействие, ако влязат в контакт с кожата. Геловете обикновено съдържат ензими. Те не са толкова вредни, но работят само при температури не по-високи от 60 ° C. Ето защо течните препарати за пране са най-ефективни в студена или топла вода.

Течни препарати

Всички ми се смеят, но, когато видят резултата и те вече почистват пералнята с оцет

Всички собственици на перални машини знаят, че от време на време уредите трябва да се почистват от вътрешната страна от замърсявания и ...

Друг въпрос за безопасността е поглъщането на средства в дихателните пътища. Когато прахът се изсипе или добави към отделението на пералната машина, във въздуха се издигат мънички частици вещества, които могат да проникнат в носа, да причинят дерматит, алергии, дразнене, кашлица, хрема и други неприятни симптоми. При течните продукти този проблем не съществува.

Лесно използване. Течните продукти се изливат по-лесно: просто поставете една капсула в барабана на пералната машина или изсипете необходимото количество гел в специална мерителна чашка. В същото време дихателната система остава в безопасност.

Удобно съхранение. Геловете и капсулите се продават в найлонови торбички, които са здраво закрепени или завинтвани. Те са трудни за счупване или разливане, дори ако случайно бъдат съборени.

Подходящ за деликатни материи. Благодарение на нежното действие, геловете могат да се прилагат за пране на бельо, коприна и вълнени предмети. Тъканта практически не се деформира и не губи цвят.

Не оставяйте ивици. Тъй като геловете не съдържат твърди вещества, те незабавно се разтварят във вода, не се задържат във влакната на тъканта и не оставят ивици.

Ефективно решение на проблема с неприятната миризма от пералната машина

Изпраните дрехи имат неприятен дъх на влага и прахът, омекотителят и препаратът за изплакване не могат да се преборят с него. Във вътре...

Гел или прах: което е по-добре за пералня

Основният враг на автоматичните перални машини е варовикът. Образува се заради твърда вода и високи температури на пране.

Предимствата на праха са, че някои марки съдържат средства против налепи - те се наричат ​​поликарбоксилати.

Колкото по-хладна е водата, толкова по-безопасно е за машината. А именно, геловете най-често се използват за пране при ниски температури. Така че да не злоупотребявате с високи температури е друг начин да удължите живота на домашните си уреди.

Ефективността на прането зависи от много фактори: вида плат, естеството и интензивността на замърсяванията, температурата на водата, продължителността на прането и състава на избрания продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...