Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Очакваме ниска избирателна активност при следващи избори (ВИДЕО)

9712

Очакваме ниска избирателна активност при следващи избори, тогава малки промени могат да са съществени в съотношението на политическите сили. Наблюдаваме много силна флуктоация в електоралните нагласи. Почти ежеседмично разместване на доверието на хората към различните партии в следствие на острите политически противопоставяния и политически кризи, на които сме свидетели.

Това коментира в "Студио Actualno" Геновева Петрова, управител на социологическа агенция "Алфа Рисърч" по повод проучване, свързано с електроалните нагласи.

На първо място лидерски позиции запазва ГЕРБ. След тях са "Продължаваме промяната", които през изминалите месеци регистрираха доста сериозен отлив на подкрепа, връщат позиции. Опозицията сякаш им направи услуга с вота на недоверие и махането на председателя на народното събрание Никола Минчев, което мобилизира техните симпатизанти.

БСП е трета в елекоралните предпочитания, които регистрираме през този месец. Тук не можем да говорим все още за положителна тенденция на загуба на симпатизанти. По скоро запазване на позиции. БСП като част от тази коалиция е в деликатна ситуация най-вече пред своите симпатизанти. От една страна участие в управлението, отстояване на социални политики, действия одбрявани от техните русофилски симпатизанти. От друга събираше и съществена доза критика от собствените си привърженици именно поради факта, че управлява съвместно с партии, които ценностно доста се различават.

При ДПС наблюдаваме наистина една устойчива позиция. Техния електорат е твърд и не се променя лесно.

Спад при Възраждане

Това е нормално, в следствие от появата на конкурент за техния вот - Български възход, чиито възгледи в голяма част съвпадат и по отношение на еврото, по отношение на войната в Украйна, заявки за отстояване на национален суверенитет, неща, които са от лексиката на радикалните формации. Те също така останаха в страни от епицентъра на политическата битка последния месец, което също отнема от мотивацията на техните симпатизанти, смята Петрова.

По отношение на ДБ можем да повторим тезата за подкрепа на "Продължаваме промяната". Техните симпатизанти до голяма степен се припокриват, не само социално демографски, а и като начин на реакция на конкретни политически събития.

ИТН - не влизат в следващия парламент. Напускат депутати, напускат ги симпатизанти - има ли връзка? Защо оценката за действията на Румен Радев е ниска? Вижте във ВИДЕОТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика