Георги Згуров - Гурко от "Анимационерите": По-страшен от чалгата е чалга манталитетът

15319
Георги Згуров - Гурко от "Анимационерите": По-страшен от чалгата е чалга манталитетът
Снимка: Тедд Георгиев

„Анимационерите“ и Гурко са лесни да бъдат обичани. Музиката, която правят, няма нищо общо с нищо друго – и то в добрия смисъл. Малко им се сърдим, че не са толкова активни, но когато са – успяват да избухнат, я с нов албум, я с концерт (не ги пропускайте на 25-и август в Кино Кабана). Освен да слушаме музиката му, е много приятно и любопитно да слушаме и самия Гурко (както и по радио Z-Rock, сутрин) – ето ви за доказателство интервю, в което щъкат кръвни групи, откровени метъли, автомобилни речитативи, гръцки гугутки и неизбежни мъки:

Нека още в началото да изясним кое е онова, което ти е писнало да го говориш, да го обясняваш – така ще може да го избегнем в този разговор.

Не мисля, че има такова нещо. Поне не се сещам. Плюс това – ако нещо ми писне, просто започвам да го модифицирам, да си доизмислям и да си правя майтап. Като съм в някаква серия от интервюта по някакъв повод – дали албум или концерт, и ми се налага да говоря едно и също много пъти, неща като творчески планове, да очакваме ли изненади, концерти и т.н. Ако няколко пъти съм отговарял сериозно на тези въпроси, в някакъв момент спирам и започвам алтернативно. Измислям си някакви тъпотии, поне на мен да ми е весело и интересно, и естествено, няма нищо общо с истината. В някакъв момент става ясно, че си измислям. Така ми се струва по-уважително и по-щадящо към човека, който ме интервюира, вместо да съм отегчен киселяк.

25 години „Анимационерите“. Но колко от тях общо сте били активни като група? Има ли примерно 7 години?

Много малко време сме били активни. Най-вероятно няма и 7. Адски ме е яд за периода след втория албум, защото мина много безхаберно. Бяхме набрали някаква инерция с албума. Помежду си бяхме в добри отношения. И нищо! Просто ей така спряхме да се занимаваме.

Споделяли сте, че имате различия и понякога разправии кои и чии парчета да вкарате в албум?

Да, случвало се е... Но основният казус е в каква посока да се развива дадено парче, как да звучи. Цецо, например, е оборудван като звяр – има адски добри машини, синтезатори, супер адекватен за звук и съвсем естествено той си дърпа към електронно звучене. Аз пък усещам как на тези по-напреднали години ме влече към по-акустични неща, към по-рок неща, към кънтри дори. Заека е някъде по средата и като че ли най-близо до истината. Така или иначе ще влезем в творчески процес скоро, ще опипаме почвата, ще се подушим, да видим кое парче накъде ще тръгне, но имам спомен от предните албуми, че не е съвсем лек процес. Струва ми се обаче безценно това, че към момента много добре се разбираме, обичаме се и се кефим на това нещата да стават без напрежение.

ВИЖТЕ ОЩЕ КАКВО Е БИЛО ПЪРВОНАЧАЛНОТО ИМЕ НА ГРУПАТА И КАКВО МИСЛИ ГУРКО ЗА ЧАЛГАТА (КАКТО И НЯКОЛКО ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИИ) ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com