ГЕРБ простреляха лидера си в крака

9392
ГЕРБ простреляха лидера си в крака
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Наред със звучното "шамарче" от загубата на почти половината райони кметове на столицата има и по-голяма такава. Ако се съди по мерилото на премиера важното на едни местни избори е броят на общинските съветници и тъй като ГЕРБ е с най-много такива и дори е качила спрямо резултатите от вота през 2015г., то тогава е безспорния победител. Загубата на кметските места в някои областни градове не е толкова важна. Напротив, дори така се получава балансът, най-сетне и другите споделят отговорността, според думите на лидера на ГЕРБ. С две думи започва да се постига Ин-Ян.

Ако приемем това мерило за водещо, а не броя на кметовете, защото те без общинските съвети са безсилни, то тогава 15% невалидни бюлетини за общински съветници е истинска катастрофа. На първи тур са гласували 3 096 696 души. Това означава, че невалидните бюлетини са около 465 хиляди или както каза Михаил Константинов, директорът на „Информационно обслужване“ АД, която отговаря за техническото обезпечаване на изборите, всеки 6-7 избирател е гласувал неправилно и вотът му не се зачита. И пак според същия невалидните бюлетини за кметове на първи тур са 4%, което е в рамките на нормалното за Европа. Без всякакво съмнение проблемът идва от преференцията, която обърква избирателите. Те зачеркват преференцията и пропускат да отбележат за коя партия.

Това означава, че по-големия процент невалидни бюлетини са вероятно пуснати с желанието да бъдат подкрепени листите за общински съветници на ГЕРБ, след това идват тези на БСП и останалите партии по редичката. Може би най-малко ощетени са ДПС, които не одобряват преференциите и не стимулират гласоподавателите си да ги използват.

От данните в таблицата се вижда, че при повторно провеждане на даден вид избори с преференция, то се увеличава процента на гласоподавателите, които са се възползвали от нея и намалява процента на невалидните бюлетини. Този вот затваря втория цикъл на гласуване с преференции, т.е. два евроизбора, два парламентарни и два местни избора.

Харалан Александров: ГЕРБ е в кръгова отбрана в София, Цветанов се е справил добре

Не се случи нищо различно като процеси и тенденции от това, което виждахме досега най-вече по отношение на политическата динамика в мес...

При тези данни се задава въпроса каква е причината довела до този рекорден процент невалидни бюлетини? Миналият февруари депутатите промениха бюлетините. Така листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Например четвъртият в листата за общински съветници ще е с номер 104, а 14-тия – с 114. Преди тези промени партиите, и преференциите бяха номерирани от 1 нататък. Това водеше до т.нар. феномен"15/15" - когато избиратели погрешно гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината. Другият мотив за тази промяна беше да се затрудни организирането на контролирания вот, което е несъстоятелно.

Този висок резултат на невалидни бюлетини беше предвидим за всеки, който разбира от избори и е участвал в процеса на терен. Беше ясно, че много хора ще се объркат сред толкова три цифрени числа, които трябваше да запомнят. Вярно е, че този нов начин на номериране беше проигран на последните евроизбори, но трябва да се има предвид, че на тях бюлетината е една, а не 3 или 4. Освен това всяка партия има една национална листа, избирателната активност е ниска и кампанията е национална. Интересен факт е, че идеята за новия начин на номериране е на ГЕРБ. Въпросителната в този случай е една: Каква е причината да се предложи този вариант? Некомпетентност или съвсем умишлено с цел постигане на висок процент невалидни бюлетини?! Първата възможна причина говори за некадърност, което е недопустимо след 10 години във властта, а втората е меко казано липса на политическа далновидност и въображение.

15% невалидни бюлетини вероятно радват тези, които искат възможността за пренареждане на листата да бъде премахната. Погледнато обаче през призмата на броя погубени места в общинските съвети мисля, че ГЕРБ простреляха лидера си в крака. Донякъде всъщност липсата на далновидност или пък скрити намерения на депутатите ни спаси от безкрайно умножение на феномена "Доспат", където след вота на местните избори и кмет, и всички общински съветници са от една партия.

Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com