Анализи и коментари

Германия никога няма да се откаже от „Северен поток-2“

10438
Анализ на Джеръми Стърн за „Foreign Policy“.

Нито една държава не е осмислила миналото си толкова добре, колкото Германия. Въпреки това историята все още успява да се намеси в почти всеки въпрос на нейната външна политика.

Голяма част от това идва отвън малко повече ловкост: страните длъжници се позовават на нацисткия период, за да избегнат германските кредитори; нарушителите на правата на човека припомнят Третия райх, за да накарат Берлин за се засрами заради санкциите; слабите членове на Европейския съюз се оплакват от предполагаемото завръщане на германското господство в Европа.

Част от всичко това, обаче, се ражда вътре. Известно е, че германските власти се отказват от увеличаване на разходите за отбрана, намеквайки, че може да не им се вярва по този въпрос. Ръководителите на германски компании твърдят, че не са знаели за концентрационните лагери в близост до фабриките им в Китай. А германските лидери оправдават бизнес сделките с руския президент Владимир Путин, като ги наричат военен дълг за нахлуването на Хитлер в Съветския съюз.

В това използване на миналото на Германия се крие сюрреалистична хитрост. Никой безпристрастен наблюдател не може наистина да твърди, че икономическата политика на съвременна Германия по някакъв начин напомня на икономиката от нацисткия период. Нито един здравомислещ германски лидер не вярва, че увеличаването на разходите за отбрана непременно ще завърши с превземането на Полша. Опазването на паметта за нацизма обаче се оказа мощно оръжие както за критиците на Германия, които искат да сдържат икономическата и политическата мощ на страната в Европа, така и за самите германски политици, които отчаяно искат да избегнат създадените от самите тях политически кризи. Именно от тази гледна точка човек може най-добре да разбере ситуацията със „Северен поток 2”.

"Северен поток 2" е газопровод, който, ако бъде завършен, ще доставя газ директно от Русия до Германия, в ущърб на Източна и Централна Европа и въпреки възраженията на ЕС. Мотивите на Русия са съвсем ясни: като доставя газ по дъното на Балтийско море, а не през украинска територия, "Северен поток 2" ще изключи Украйна от транзитната система на руски газ за Европа, ще разшири свободата на действие на Путин при воденето на войната там, ще лиши Киев от лоста за влияние върху Москва и Брюксел, давайки на Кремъл превключвател за енергийните доставки към Германия. Това не е първият път, когато Русия, която смята независимите държави на западната си граница за временни, се опитва да се приближи до Германия.

По-малко разбираеми са причините, защо целият германски истаблишмънт изглежда така, сякаш споделя мнението на Путин за постсъветските страни. Обяснението за това е банално и обезпокоително едновременно.

След ядрената авария във Фукушима през 2011 г. германският канцлер Ангела Меркел ускори отказа от използване на ядрената енергетика в страната си, спира електроцентралите без да има за замяна на изгубеното. електроснабдяване. В резултат на това зависимостта на Германия от изкопаеми горива нарасна значително и "Газпром" предлага най-ниската цена за доставки на природен газ. Германия продължава да преследва амбициозни климатични цели, но по-належащите нужди на германската индустрия, потребителските навици на германските избиратели и неефективните управленски решения на Меркел в областта на енергийната политика засилиха зависимостта на Германия от Русия.

Проблемът не е в това, че руско-германските отношения носят все по-голяма печалба, а че Берлин взема едностранно решение за общата европейска енергийна политика. "Северен поток 2" ще намали връзките между западноевропейския газов пазар и пазарите на Централна и Източна Европа, ще застраши сигурността на доставките за държави като Полша, ще подкопае физическата сигурност на Украйна и ще даде на Москва възможността да изключва осветлението на цяла Централна Европа. И всичко това, за да се поправи вътрешната грешка, допусната от германското правителство.

Това е още по-поразително, ако се отчете, че Берлин има и други възможности, които няма да доведат до изгаряне на мостове в целия ЕС. Германия може да отложи крайния срок за отказ от ядрена енергия или да се откаже напълно от забраната ѝ. Германия може да намали търсенето на енергия в областта на промишлеността, като повиши цената ѝ. Германия може да плати повече и така да се откаже от руските доставки. Но тя няма да направи нищо от изброеното, тъй като всеки от тези ходове би означавал политическо самоубийство в самата страна, в която трябва да се проведат редица избори тази година, включително шест регионални избора и федерални през септември. Благоразположението на Москва и допълнителният потенциал за доставки, предлаган от „Северен поток 2“, ще позволят на германските политици да избегнат непопулярни решения и да останат на повърхността през тази пълна с избори година.

Цената за защитата на германското политическо статукво е европейското единство - факт, който става все по-видим поради нарастващия шум в областта на дипломацията. Тъй като съпротивата срещу „Северен поток 2“ нараства в САЩ и ЕС, по-адекватните аргументи в полза на тръбопровода (правото на Германия да взема собствени икономически решения, безпокойството за енергийните доставки, климатичните цели, страхът да не ядоса Москва) отстъпват място на аргументи, които поставят под въпрос здравомислието на Берлин. Германия заявява, че други страни нямат право да се намесват в руско-германския проект, реализиращ се в техен ущърб. Това предполага, че важни решения по отношение на политиката на ЕС ще се вземат в Берлин без участието на Полша или балтийските държави. Освен това твърди, че САЩ просто искат да продават собствения си газ. Апогей на тази странна PR стратегия стана неотдавнашното изявление на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, че Германия дължи на Русия „Северен поток 2“ заради събитията от Втората световна война.

Основните съпротивителни сили в германската политика са Зелената партия и кръгът около Норберт Рьотген - председател на комисията по външна политика на Бундестага, който споделя загрижеността на САЩ относно геополитическото влияние на газопровода. И двете сили обаче не могат да се сравняват с дълбочината на русофилството и антиамериканските настроения в германското общество, към които коалиционното правителство може да се обърне при необходимост.

Подобни настроения са често срещани не само в бившата Източна Германия. Усещането, че Русия е културна и духовна сестра на Германия, че американската култура е комерсиална и безжизнена, че германците никога няма да се съгласят на пълна интеграция с доминиран от Америка "Запад", има дълга история и се ползва с широка подкрепа сред немските избиратели.

Перифразирайки журналиста Рихард Херцингер, можем да кажем, че самите германци понякога подхождат към проблемите, повдигнати от германския въпрос, оставяйки в резерва руската версия. Както отбелязва обаче Херцингер, този „вариант“ съществува само, за да бъде „използван, ако споровете със западните съюзници отидат твърде далеч“. Това може да означава, че нивото на отчаяние в Берлин заради Северен поток 2 е подценено във Вашингтон.

Проблемът с тръбопровода е един от малкото външнополитически въпроси, по който двупартийните възгледи в Съединените щати съвпадат, но не е ясно дали демократите и републиканците са стигнали до общо решение. Републиканските сенатори и бивши служители на администрацията на Тръмп са убедени, че благодарение на санкциите на САЩ „Северен поток 2“ никога няма да доставя газ, ще „умре скоро“, а „по-лесният начин е германците да прекратят сътрудничеството, като се откажат едностранно от тръбопровода ”. Администрацията на президента Джо Байдън вярва, че е възможно да се сложи край на тръбопровода без санкции срещу германските компании, а слуховете за компромисно споразумение между Меркел и Байдън набират скорост. Онова, по което Белият дом и Сенатът са единни, е тяхната абсолютна увереност, че САЩ по някакъв начин ще надделеят и Германия ще отстъпи. Както наскоро се изрази бивш служител на Съвета за национална сигурност, „сега единственият въпрос е кой да получи цялата слава“.

Изглежда малко хора във Вашингтон са се замисляли върху факта, че германското правителство възприема „Северен поток 2“ като начин за оцеляване и смята да го завърши на всяка цена. При всяко възможно „споразумение“ не Германия, а САЩ ще „мигнат“ първи. Никакви американски санкции обаче няма да убедят Меркел да позволи на Путин да спре кранчетата в годината на избори. Никакви преференциални мита от страна на САЩ, нито ангажименти на НАТО няма да я убедят да подкопае приходите и кредитоспособността на германската индустрия. Никаква солидарност между САЩ и ЕС няма да я накара да създаде впечатление за вето върху суверенитета на германската икономика. Тя няма да рискува да отблъсне избирателите от своята партия, дори ако се наложи да предаде на приемника си подкопана система. Тя не остави изход нито за себе си, нито за Байдън.

В резултат на това трябва да очакваме Германия да продължи своя курс, може би като даде на Вашингтон символични обещания относно Китай и военните разходи, а на Украйна - някакви козметични компенсации. Ако и когато тръбопроводът бъде завършен, от Украйна, Полша и балтийските държави ще се чуят викове на безпокойство, вероятно намекващи за съветско-германското тайно споразумение от 1938 г. Ще трябва да се обсъди степента, в която тези твърдения са справедливи и точни. Но не и кой е виновен за това.

Още: Бундестага: Спирането на „Северен поток 2” не трябва да се обсъжда със САЩ

18 европейски компании напуснаха проекта „Северен поток-2”

Най-малко 18 европейски компании вече напуснаха „Северен поток-2” заради заплахите на САЩ да въведат санкции срещу участниц...

Етикети:

Още от Анализи и коментари

"Ел Мундо": САЩ затягат икономически обръча около Русия, но не напълно
В САЩ най-слабо ваксинираните райони имат нещо общо – там преобладават тръмпистите...
Починалите от COVID-19 в света надхвърлиха три милиона
В пандемията доходите в руското правителство растат, в президентството - падат...
Мястото на COVID-19 в семейството на пандемиите
Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?

Последни новини

 • Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

  Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат „Кремиковци“. С алпинизъм се занимава от юношеските си години. През 1961 г. завършва ЦПШ „Мальовица...

 • Коронавирусът по света: Германия с най-много новозаразени в Европа, Великобритания с най-ниска смъртност от септември

  142 550 353 са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. От тях 84,87 на сто или най-малко 120 985 577 души са оздравели. Жертви на заразата до момента са станали 3 039 294 души или около 2,13%. Активните случаи са 18,5 милиона, като 107 93...

 • Борис Джонсън изпи първата си бира на открито в пъб след разхлабването на мерките (ВИДЕО)

  Британският премиер Борис Джонсън се възползва от хубавото време и най-накрая изпи първата си халба бира в пъб, след като ограниченията отпаднаха, съобщава РИА Новости, позовавайки се на кадри от британските медии. По време на работното си посещение в Улвърхамптън в понеделник Джонсън е забелязан д...

 • След операцията: Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от пранилствената пресслужба. По рано бе съобщено, че заради операцията си Борисов е изпуснал да разговаря с турския президент. Президентът на Турция поздрави премиера Борисов за по...

 • Известен руски свещеник беше наречен "престъпник в расо“ заради призив за християнско отношение към Навални

  Известният руски свещеник прот. Алексей Умински предизвика разгорещени дебати в руското общество заради кратко видеообращение, в което призовава за християнско отношение и оказване на медицинска помощ на затворника Алексей Навални. Той напомни думите на Христос: „Който ни призовава да се отнас...

 • Още в първия ден: Опитаха да хакнат платформата за прием на първокласници в София

  Опити за хакерски атаки срещу новата електронна система за прием на деца в първи клас в София са установени още в първия ден, в който родителите могат да попълват кандидатурите, предаде 24 часа. В понеделник бяха обявени над 13 000 места за прием в първи клас в 168 общински училища в столицата. От ...

 • ЕС постигна съгласие между управляващите и опозицията в Грузия

  Европейският съюз обяви съгласието на управляващите и опозиционните партии на Грузия да подпишат споразумение, предложено от Брюксел за преодоляване на вътрешнополитическата криза в тази страна. Това обяви сам в Туитър председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БГНЕС. "Споразумение в ...

 • Десислава Атанасова: Гласовете на ГЕРБ и „Има такъв народ“ са достатъчни, за да се приеме мажоритарния вот

  Утре в 13 часа сме поканени от президента Румен Радев, за да ни връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това заяви в „Лице в лице“ по БТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. По-късно новината беше потвърдена и от прессекретариата на държавния глава. А...

 • Прогноза за времето - 20 април (вторник)

  Днес облачността ще е значителна и с временни прекъсвания на много места ще продължи да превалява дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Ще остане хладно с минимални температури между 3° и 8°, максимални - между 10° и 15°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, н...

 • Новините: Най-важното за деня, 19 април

  Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 19 април. ПАРТИЯТА НА СЛАВИ: НЯМА ДА ПРАВИМ КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ, БСП ИЛИ ДПС Заместник-председателят на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Румен Радев, че партията ще обяви намеренията си, след като получи ...

 • Христо Проданов: Склонни сме за разговори с "Има такъв народ", но няма да се молим на никого

  „Не сме разговаряли с „Има такъв народ“, но сме казали, че сме склонни за такива разговори. От тяхна страна няма покана. Не възнамеряваме да се молим на никого. Ако сметнат, че с наша подкрепа могат да направят правителство, естествено следвайки и съобразявайки се с важните за БСП ...

 • Георг Георгиев: Жалко е, че се спекулира и с травмата на Борисов

  "Бързо оздравяване на господин Борисов. Жалко е, че се спекулира и с това". Така депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев коментира новината, че премиерът в оставка Бойко Борисов е опериран заради травма в "Още от деня" по БНТ. "Ние вече ясно казахме, че нашата отговорност, отговорността на първата политич...

 • Потвърдено: 2020-а е сред трите най-топли години, регистрирани някога

  Преминалата под знака на пандемията 2020-а се нареди сред трите най-топли години, регистрирани някога, откакто се водят наблюдения. Това става ясно от доклад на Световната метеорологична организация, цитиран от 24 часа. Въпреки че COVID-19 нанесе щети на световната икономика в краткосрочен план и н...

 • Изписват Бойко Борисов най-рано утре

  Премиерът в оставка Бойко Борисов може да бъде изписан най-рано утре. Това обяви опериралият го д-р Антони Георгиев на брифинг пред болницата "Софиямед". "В момента състоянието на премиера е добро. Операцията е миниинвазивна, така че не е тежка за пациента. Днес по време на футбол получава травма. ...

 • Първият хотел в Космоса ще приеме посетители през 2027 година

  The Orbital Assembly Corporation (OAC), космическа агенция, основана от ветерани на NASA планира да започне изграждането на Voyager Station през 2026 г., пише National Geographic. Очаква се хотелът да отвори за посетители през 2027 г. „Опитваме се да обясним на обществеността, че златната ера...

 • Путин и Байдън ще участват в онлайн среща на 22 април

  Президентът на Русия Владимир Путин е приел поканата на американския си колега Джо Байдън за участие в международната среща на високо равнище, посветена на борбата с климатичните промени. Това става ясно от публикувано на сайта на Кремъл съобщение. „Владимир Путин ще изложи подхода на Русия ...

 • С бюджет от над 422 млн. лева: Стартира прием на проекти за инвестиции в земеделските стопанства

  От днес, 19 април, започва приемът на заявления за подпомагане по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Общият бюджет на процедурата по подмярката е 422 21...

 • Великобритания с най-нисък брой починали от коронавирус за денонощие от септември насам

  Великобритания отчете едва четири смъртни случая от COVID-19 за последното денонощие. Това е най-ниският брой на жертвите от септември, предаде Ройтерс. Обикновено в понеделник броят на починалите е по-нисък поради забавяния в съобщаването на смъртни случаи през уикенда. За последното денонощие са ...

 • 7 брутални истини за мъжете

  Всеки от нас има свое виждане за това как трябва да изглежда една идеална връзка. Но дамите са по-склонни към идеализиране на партньора и представите за отношенията им с него. Оказва се, че голяма част от жените не знаят нещо много важно за мъжете. 1. На мъжете също им се налага да се примирят с от...

 • Дневен хороскоп за 20 април

  Овен Този вторник нещата няма да изглеждат по начина, по който сте си ги представяли. Има и такива дни. Телец Този вторник бъдете готови за неочаквани промени в поведението на другите. Не винаги сме в синхрон с тях. Близнаци През този ден ще имате нужда от добри новини. Ако те не идват при вас ...