НА ЖИВОВойната в Украйна

Германия смята, че протеклите тръби от "Северен поток" може да останат завинаги неизползваеми

5001

Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, от които имаше теч на газ заради предполагаем саботаж, ще останат завинаги неизползваеми. Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тях ще навлезе много солена вода и ще разяде тръбите, научи немското издание Tagesspiegel от правителствени кръгове в Берлин.

Припомняме, че впонеделник газ изтече от нефункциониращия „Северен поток 2“ край югоизточния бряг на остров Борнхолм, който е датска територия. Отделно се появиха две повреди при „Северен поток 1“ – на североизток от острова. Няколко европейски лидери и експерти заговориха за „саботаж“ при инцидента с тръбопроводите, минаващи от Русия към Европа. Според сеизмолози в университета в Упсала, Швеция, инцидентите са причинени от експлозии, а не от земетресение или свлачище. Москва отрича да е замесена.

Междувременно кризисният екип на Федералното министерство на външните работи на Германия също се е заел с инцидента, а няколко федерални министерства и канцлерството обсъждат последствията.

Като първа стъпка контролът на германските суверенни води от страна на федералната полиция се засилва, като нейните кораби наблюдават по-внимателно съответните маршрути на критичната инфраструктура. Освен това федералните провинции трябва да засилят защитата на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море. Защитата на терминалите за втечнен газ, които се изграждат в момента, и на подводните и телекомуникационните кабели също е повод за безпокойство, пише Tagesspiegel.

Поради сложността на атаката, експертите и правителствените кръгове смятат, че тя може да бъде извършена само от държава. Спекулациите са в посока Русия, но мотивът е неясен. Ясно е само, че Кремъл използва "Северен поток 1", за да изнудва Европа, спирайки синьото гориво преди зимния сезон.

Понастоящем германското разузнаване играе водеща роля в разследването и в момента се оценяват сателитни снимки на възможни движения на кораби в навечерието на детонациите.

Една от версиите е, че водолази може да са поставили експлозиви на двете тръби на "Северен поток 1" и на една от двете тръби на все още неработещия "Северен поток 2". Според информация на Tagesspiegel целенасочените експлозии показват, че течовете са огромни, а скоростта на спадане на налягането е била висока.

Освен това между трите места, откъдето са произлезли течовете, има значително разстояние. Поради размерите на течовете - в тръбите може да попадне изключително голямо количество солена вода.

Въпреки че през последните седмици не тече газ по "Северен поток 1", а "Северен поток 2" не беше пуснат в експлоатация поради руското нападение срещу Украйна, случаят повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След предполагаемите нападения цените на природния газ отново се повишиха.

Един от бенефициентите на високите цени е Русия и нейният президент Владимир Путин. В същото време Москва понася щети за милиарди от скъсаните тръбопроводи. Една от общо четирите тръби в двата газопровода остана неповредена и е в експлоатация. Теоретично Русия би могла да предложи поток на газ през нея (през нефункциониращия "Северен поток 2"), който федералното правителство на Германия вероятно ще откаже.

Сега Германия се опитва да анализира ситуацията съвместно с датските и шведските власти, но е много трудно да се извърши подходящо разследване на дълбочина от 70-80 метра. Датската страна заяви в сряда, че разследването в морето може да се проведе едва след седмица или две.

ЦРУ още през лятото предупредило Германия за удар по "Северен поток"

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ предупредило Германия за възможни атаки по газопроводите в Балтийско море още през т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 31.01....
За втори път: Конституционният...
Еманюел Макрон не изключва възможността...
Жертва на изнасилване записа...
УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се...
Предлагат 5 милиона рубли на първия...
Информация от Русия: Москва е...
Арестуваха мъж, нападнал с нож...
Тактиката ни да мрем като мухи...
Кадиров: Ще мина през цяла Европа...
В Русия арестуваха семейство...
Украински пилот, убил 600 руски...

Последни новини