НА ЖИВОВойната в Украйна

Германският енергиен гигант Uniper съди "Газпром" - иска 12 млрд. евро

1994

Uniper – най-големият вносител на газ в Германия – поиска по съдебен път милиарди евро компенсация от руската компания „Газпром“. Искът е заради недоставени количества синьо гориво и вече започнала арбитражна процедура, заяви в сряда главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах, цитиран от „Ройтерс“.

"Uniper започна арбитражно производство", каза той пред репортери, като добави, че разходите за замяна на този газ до момента възлизат на около 11,6 млрд. евро.

В началото на ноември стана ясно, че големият вносител отчита за първото полугодие на 2022 г. рекордна нетна загуба в размер на 39,3 млрд. евро.

През септември Берлин се съгласи да национализира Uniper, поемайки 99% от енергийния гигант, за да се увери, че компанията ще продължи да купува газ и да снабдява германската индустрия, избягвайки колапс в енергийния сектор. В резултат от сделката Uniper получи кредитни линии на стойност 18 милиарда евро от държавния кредитор KfW.

Германската компания бе една от няколкото, съгласили се през пролетта да плащат за руско синьо гориво в рубли в "Газпромбанк" - по схемата на Владимир Путин. Само че Москва използва газа като метод за изнудване на цяла Европа и в крайна сметка спря напълно кранчето по "Северен поток".

ОЩЕ: Берлин национализира германския филиал на "Газпром"

"Газпром" няма да намалява газовите доставки за Молдова въпреки заплахите си

Няколко дни след като „Газпром“ обяви, че ще намали количествата газ през Украйна за Молдова, руският енергиен гигант проме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини