НА ЖИВОВойната в Украйна

Германският президент призова РСМ да признае българското малцинство

2423

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае присъствието на българско етническо малцинство в страната, редом с други действия, необходими за ускоряване на процеса на присъединяване към Европейския съюз. Щайнмайер пристигна в столицата Скопие на двудневно официално посещение във вторник, а след това ще продължи към съседна Албания.

Двете балкански държави започнаха преговори за членство в ЕС през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за присъединяване на РСМ се възпрепятства от спор със съседна България, която може да блокира разширяването на ЕС - процес, който изисква единодушно одобрение от държавите членки.

Спорът се фокусира върху историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, за да признае съществуването на етническо българско малцинство. Но не е ясно дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката.

Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е "важно решение" за Северна Македония, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС. "В същото време за Северна Македония става важно да продължи процеса на вътрешни реформи", каза той на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски отбеляза, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години. "Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на Европейския съюз и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация", каза той, цитиран от БГНЕС.

Преди да възникнат разногласията с България, Скопие разреши друг спор с южната си съседка Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с министър-председателя Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония.

ОЩЕ: Европарламентът прие препоръки за Северна Македония, засягащи и България

Вицепремиер на РСМ: Не е добре да се поставят срокове за българското малцинство в Конституцията

"Не се плашим от отворени въпроси, но не можем да позволим отношенията между Северна Македония и България да се основават само на тези ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Президентът на Кипър идва на посещение...
Атина ще получи от Вашингтон 400...
Сняг и виелици блокираха пътища...
Стево Пендаровски: България...
Донев поиска от Ковачевски да...
Две цистерни с фосфорна киселина...
В Северна Македония ще блокират...
Османи: И ние, и българското правителство...
В Румъния откриха морска мина...
Е-тата влизат в менютата на румънските...
Ковачевски отрича в Северна Македония...
Турция може да си сътрудничи с...

Последни новини