Германският президент призова РСМ да признае българското малцинство

2898
Германският президент призова РСМ да признае българското малцинство
Снимка: Getty Images

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае присъствието на българско етническо малцинство в страната, редом с други действия, необходими за ускоряване на процеса на присъединяване към Европейския съюз. Щайнмайер пристигна в столицата Скопие на двудневно официално посещение във вторник, а след това ще продължи към съседна Албания.

Двете балкански държави започнаха преговори за членство в ЕС през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за присъединяване на РСМ се възпрепятства от спор със съседна България, която може да блокира разширяването на ЕС - процес, който изисква единодушно одобрение от държавите членки.

Вицепремиер на РСМ: Не е добре да се поставят срокове за българското малцинство в Конституцията

"Не се плашим от отворени въпроси, но не можем да позволим отношенията между Северна Македония и България да се основават само на тези ...

Спорът се фокусира върху историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, за да признае съществуването на етническо българско малцинство. Но не е ясно дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката.

Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е "важно решение" за Северна Македония, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС. "В същото време за Северна Македония става важно да продължи процеса на вътрешни реформи", каза той на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски отбеляза, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години. "Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на Европейския съюз и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация", каза той, цитиран от БГНЕС.

Преди да възникнат разногласията с България, Скопие разреши друг спор с южната си съседка Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

Буяр Османи: Атаката срещу българския клуб в Охрид е опит за провокация

Часове след стрелбата по българския клуб "Цар Борис Трети" в Oхрид пред Нова телевизия говори министърът на външните работи на Северна ...

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с министър-председателя Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония.

ОЩЕ: Европарламентът прие препоръки за Северна Македония, засягащи и България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com