Европа

Главоблъсканицата на Г-7: колко силно трябва да притискате Китай по време на криза?

3276

Когато лидерите от групата на Г-7, в която членуват водещи развити икономики, се съберат в Баварските Алпи днес, те ще имат много различни виждания за това как да се противопоставят на Китай, точно когато светът изглежда навлиза в голяма икономическа криза, разказва "Politico" в свой анализ.

На фона на опасенията от предстояща рецесия и кризите с енергийните и хранителните доставки голямо главоболие е, че Китай сега изглежда по-скоро като пряк идеологически враг, отколкото като потенциален партньор, който може да помогне за извеждането на световната икономика от ръба.

След световната дългова криза от 2007-2008 г. нещата бяха различни. Тогава Китай беше активен и често силно сътрудничещ глобален играч във формата на Г-20, който подкрепяше големите дипломатически инициативи, съсредоточени върху мащабни мерки за стимулиране и избягване на търговски войни. Мнозина дори предричаха нова ера, в която световната икономическа политика ще бъде направлявана от взаимодействието на Г2 от Вашингтон и Пекин.

Това изглежда е било преди цял един живот, тъй като президентът Си Дзинпин предприе сериозен авторитарен завой встрани от Запада, засилвайки репресиите у дома и съюзявайки се тясно с руския президент Владимир Путин във войната в Украйна. В икономическо отношение Китай вече открито се движи в посока, различна от тази на Г-7. Той хвърля спасително въже на засегнатата от санкции Русия, води търговска война с Литва - членка на ЕС, в спор за Тайван и отхвърля международните критики за стратегията за нулеви цени, която разкъсва световните вериги за доставки.

Американците далеч не са привърженици на какъвто и да е вид Г-2, а ще пристигнат за срещата на върха на Г-7 в замъка Елмау в Бавария с най-строгия наръчник за това как да се справят с Китай. Основната им амбиция е големите демокрации да работят заедно по големи проекти, които могат да изместят инициативата на Пекин "Пояс и път" - мащабна схема от пътища, железопътни линии и пристанища, чрез която Китай упражнява политическо и търговско влияние, свързвайки фабриките си със Запада.

Преди срещата на върха високопоставен служител от администрацията на САЩ заяви, че лидерите имат за цел да "развият визия за света, основана на свободата и откритостта, а не на принудата, не на агресията, не на сферите на влияние". Той смята, че страните от Г-7 ще трябва да засилят сътрудничеството си по "икономически въпроси, киберпространството и квантовете" и "по-специално по предизвикателствата, които поставя Китай".

Като отбеляза, че на миналогодишната среща на Г-7 групата за първи път е разгледала "нечестните" и "принудителни икономически практики" на Китай, служителят сподели: "Очакваме, че този път това ще бъде по-важна тема за разговор, като се отчита степента, в която тези практики са станали още по-агресивни."

Висшите американски служители са категорични, че натискът срещу Китай означава предлагане на алтернатива на "Пояс и път". Президентът на САЩ Джо Байдън вероятно ще ребрандира ръководената от САЩ контраударна програма - Build Back Better World (Изграждане на по-добър свят), стартирала по време на миналогодишната среща на Г-7, като ѝ даде по-атрактивно име и се съсредоточи върху някои конкретни проекти в целеви области като Латинска Америка, Африка и Азия.

"Той ще постави началото на партньорство за глобална инфраструктура, физическо здраве и цифрова инфраструктура, което според нас може да осигури алтернатива на това, което предлагат китайците - в размер на десетки и в крайна сметка стотици милиарди долари, когато се добави и това, което ще направят нашите партньори от Г7", заяви миналата седмица Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност. "Възнамеряваме това да бъде една от отличителните черти на външната политика на администрацията на Байдън през останалата част от мандата му."

Внимание в Европа

Докато американците се хвърлят в атака, европейците вероятно ще бъдат много по-предпазливи по отношение на ползите от разгневяването на Китай, докато светът се насочва към разрастваща се икономическа буря.

ЕС запази относително мълчание по отношение на собствената си инициатива "Глобален портал", представена миналата година, която също беше обявена за алтернатива на "Пояс и път". Макар че европейските политици говорят много за установяването на "стратегическа автономия" и прекъсването на зависимостта от Китай, те често се отдръпват веднага щом се появи намек за ответна заплаха срещу големите индустриални инвестиции на Европа в Китай - като например германската автомобилна индустрия.

"Всяко съгласувано трансатлантическо усилие по отношение на Китай ще продължи да се сблъсква със същите пречки, както и преди, включително значителни европейски икономически интереси в Китай и желание на Европа да намали зависимостта си от САЩ", казва Пепийн Бергсен, изследовател на Европа в мозъчния тръст Chatham House.

Ако нещо би могло окончателно да втвърди европейската решимост по отношение на Китай, то според Бергсен това е близкият съюз на Си с Русия, който се превърна в основен стратегически приоритет за европейците в светлината на нахлуването в Украйна.

"САЩ продължават да са по-фокусирани върху Китай, отколкото европейците, които в момента се интересуват от Китай главно в контекста на подкрепата му за Русия. Това доведе до допълнителни съмнения по отношение на Китай в някои части на Европа, особено в Централна и Източна Европа, което би трябвало да гарантира поне, че ЕС и САЩ няма да се отдалечат още повече по въпроса за Китай", каза той.

САЩ вероятно ще намерят и Япония, която е все по-склонна да заеме по-твърда позиция по отношение на Китай, тъй като Пекин засилва военните заплахи по отношение на Тайван. "В Източнокитайско море, където се намира Япония, продължават едностранните опити за промяна на статуквото със сила в нарушение на международното право. Япония заема твърда позиция срещу тези опити", заяви японският министър-председател Фумио Кишида на неотдавнашен форум по сигурността.

Всички погледи са обърнати към НАТО

За Китай основните опасения, свързани с изявленията на западните държави през следващите дни, са насочени към това, което се готви на срещата на върха на НАТО следващата седмица, а не към твърдите разговори на Г-7.

За първи път в историята си НАТО ще разглежда Китай като предизвикателство в предстоящия си 10-годишен план - Стратегическата концепция, която ще бъде приета следващата седмица. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг 30-те лидери на военния блок ще "разгледат Китай и последиците за нашата сигурност" на срещата на върха в Мадрид. "Очаквам, че съюзниците ще заявят, че Китай поставя някои предизвикателства пред нашите ценности, пред нашите интереси или пред нашата сигурност. И това, разбира се, оказва влияние и върху начина, по който НАТО трябва да реагира в един по-конкурентен свят", заяви Столтенберг пред "Политико" тази седмица.

В апел в последния момент да се предотврати подобно определяне Уан Лутун, ръководител на отдела по европейските въпроси в китайското външно министерство, написа, че Китай "не е противник на НАТО и не трябва да бъде разглеждан като такъв. Китай не представлява предизвикателство, а неговият възход е за осигуряване на по-добър живот на китайския народ и носи икономически възможности на света, включително на членовете на НАТО".

Близкият съюз на Китай с Русия по време на войната в Украйна обаче вече поставя големи въпроси за това как богатите западни държави трябва да се справят с по-широкия формат на Г-20, в който държавите с високи доходи си взаимодействат с по-широка група, представляваща по-широката световна икономика, включително Китай, Русия, Мексико и Индонезия. Присъствието на Русия повдигна въпроса, че някои западни държави биха могли да бойкотират срещата, за да избегнат присъствието си в една зала с Путин.

Но високопоставен служител на ЕС заяви, че задълбочаващото се разделение между държавите от Г-7 и развиващите се икономики прави Г-20 още по-важна.

"Г-20 придобива още по-голямо значение като мост към избирателите, които може да нямат идентичен мироглед", каза високопоставеният служител. "Най-лошото, което бихме могли да направим, е да нарушим този формат. ... Дипломацията не се състои в това да разговаряш уютно с приятелите си съмишленици."

Украйна настоя пред лидерите на Г-7 за още санкции срещу Москва

Украинското правителство призова лидерите на Г-7, които се събраха в Германия, да предоставят повече оръжия на Украйна и да наложат доп...

Етикети:

Още от Европа

“Северен поток” 1 затваря от 31-ви август
Невиждана атака срещу Зеленски заради изказване, че е знаел за войната, но не е предупредил...
Ердоган е предложил на Зеленски да се срещне с Путин в Турция
След скандалните клипове: Финландският премиер се подложи на тест за наркотици...
Путин предупреди Макрон за възможна катастрофа в украинската ядрена централа...
Руската компания Stars Coffee замени американския Starbucks, ще сервира и алкохол (ВИДЕО)...

Последни новини

 • Чушките имат много чудотворни ползи, за които дори не сме подозирали

  Може да изглежда, че добавянето на още един зеленчук към вашата диета няма да има голяма разлика - но наистина може - стига да се уверите, че го включвате в храната си всеки ден. Тъй като зеленчуците съдържат толкова много витамини и минерали, те могат да осигурят на тялото ви здравословни храни...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 20 АВГУСТ

  Овен Денят съвсем не е лош, а дали ще се окаже успешен зависи изключително и само от вас. Не бързайте за никъде. Телец Добър момент да затвърдите, онова което вече знаете или сте придобили. Може да направите някои финансов удар. На кои ЗОДИИ им предстоят любовни раздели Близнаци Днес ще трябва...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 20 АВГУСТ

  1. За да причиниш мъка на завистливците, трябва да си в добро настроение. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Истински големи промени предстоят на тези три ЗОДИИ 3. Цел без план е просто мечта. 4. Кажете на някого Обичам те...

 • Роден е Никола Петров, български художник

  Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още от ученик проявява склонност и необикновена възприемчивост към изобразителното изкуство. До известна степен това се дължи на учителя му по рисуване в гимназията, чех по народност. Художникът се записва да следва живопис още във втория випуск на откритат...

 • Астрологичен наръчник за всяка зодия: Какво ви очаква днес? - 20 август

  Овен Днес ще бъдете поставени пред голяма дилема, но съдбата ще си свърши правилно работата да ви насочи какво решение да вземете. Телец Днес се основавайте единствено и само на рутината. Всичко извън нея може да ви изиграе лоша шега и да постъпите грешно. Близнаци Днес внимавайте с думи и дейс...

 • Как 12-те зодии критикуват себе си?

  Самокритичността е полезно качество. Помага на човек да не се поставя над другите, да не вири носа си излишно, да не бъде твърде арогантен. Но понякога това качество се отразява негативно. Това става, ако има ниско самочувствие, склонен е да подценява достойнствата си. Хората могат да се самокрити...

 • Зодиите, които предпочитат да живеят по график

  Дисциплина е дума, която мнозина не харесват. Хората са потиснати от самата идея, че трябва да живеят с някакво темпо, да спазват правила, да следват график. Струва им се, че всичко това е скучно, че изпадането в меланхолия в тази ситуация е доста лесно. Трябва да се отбележи, че това не винаги е т...

 • 5 зодии, които имат шанс да срещнат любовта до края на август

  Всеки има своя сродна душа и всеки ще я срещне рано или късно. Най-правилно е да се ръководите от сърцето си и това, за което говорят  звездите. 1.  Телец Телците, които се радват на щастлива връзка, ще изведат отношенията си с партньора на ново ниво до края на август. За някои представи...

 • “Северен поток” 1 затваря от 31-ви август

  И страни в западна Европа са изправени пред криза, най-вече Германия. Днес стана ясно, че газопроводът “Северен поток” 1 ще бъде затворен за три дни от 31-ви август. Причината - единственият му работещ газов компресор се нуждае от ремонт, обяви “Газпром”. Затварянето на съор...

 • Прогноза за времето - 20 август (събота)

  Днес ще бъде слънчево. След обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34°, това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. Атмосферно...

 • Новините: Най-важното за деня, 19 август

  Енергийният министър: Договорен е един танкер с втечнен газ през октомври, но не и за ноември и декември (ВИДЕО) България е договорила само един танкер втечнен газ с американската компания "Шиниър" в последния ден, в който беше валидна офертата, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христ...

 • 3 зодиакални знака са идеални за работа с хора

  Всеки има нужда да взаимодейства с другите. Хората го правят с охота, когато става въпрос за приятелски срещи. На работа комуникацията винаги е принудителна, тъй като често изобщо нямате желание да се засичате с определени колеги. Особено трудно е за този, който работи с клиенти, защото всички те с...

 • 3 знака на Зодиака ще имат бизнес пътуване през август

  Всички традиционно свързват летния период с почивка, с празно забавление. Хората се опитват да забравят за бизнеса, да не предприемат сериозни проекти, за да получат възможност да бъдат сред природата, да се забавляват с приятели, просто да си почиват. През август мнозина ще действат по обичайния с...

 • 5 неочаквани ползи за здравето от секса

  1. Изгаря калории Сексът може да бъде форма на умерено упражнение - изгаряне на около 150 калории на час, според изследване. Но не се отказвайте от членството си във фитнеса. Американската кардиологична асоциация препоръчва на възрастните да се занимават с поне 150 минути седмично умерена аеробна а...

 • 3 зодии, които обожават нощния живот

  Нощта е времето от деня, когато трябва да спите и да си почивате. Този съвет звучи навсякъде, така че всеки е чувал за него. Мнозина се опитват да се ръководят от този съвет. Много хора успяват да бъдат активни денем и имат здрав нощен сън. Но има и хора, които правят противоположното, те стават а...

 • Анализ: Защо кризите на световните суперсили са добро нещо?

  Анализът е публикува във Foreign Policy. Негов автор е Хал Брандс е почетен професор в Училището за напреднали международни изследвания „Джон Хопкинс”, член на Съвета по външна политика на Държавния департамент на САЩ и съавтор (с Майкъл Бекли) на книгата „Опасна зона: предсто...

 • Зодиите, които не обичат социалните мрежи

  Социалните мрежи се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни, но представителите на тези зодии не обичат да кореспондират чрез тях. Козирог Консервативните и традиционни индивиди от това съзвездие никога няма да променят навиците си. Козирозите често използват телефона за разговори, но общува...

 • Не и преди страстна нощ: 8 храни, които влошават интимния живот

  Ниското либидо може да причини раздяла с партньора. Ако все по-рядко се радвате на интимен живот с половинката си, вероятно трябва да промените диетата си. 1. Соеви продукти Соята съдържа фитоестрогени, вещества, които са подобни на женските полови хормони. Ако човек консумира много соеви продукти...

 • Отново ли са заедно Силвия Петкова и Зоран Петровски? (СНИМКИ)

  Преди повече от месец Силвия Петкова обяви официално в своя личен фейсбук и фейсбук страницата си, че се разделя с половинката си Зоран - победителя в Survivor.  Заедно са от много години и плод на тяхната любов е прекрасният им син - Сива. Силвия може да се похвали със завидна актьорска кариер...

 • Утре ще бъдат изгорени над 20 тона мъртва риба от рибарниците в Искрец

  Остава бедственото положение в община Своге, но още утре ще бъдат изгорени над 20 тона мъртва риба от рибарниците в Искрец. Това коментира за БНР зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов след заседание на кризисния щаб. В момента вода има в преносната мрежа на Своге, но тя все още не е годна за пиен...