Глоби за продуценти на Беър Грилс заради филм за Рила

11493
Глоби за продуценти на Беър Грилс заради филм за Рила
Снимка: Getty Images/Guliver

Административни актове т.е. глоби е съставила Дирекция "Национален парк "Рила" (ДНП "Рила") заради неспазване на правилата в парк "Рила" при заснемане на филм от страна на прочутия в цял свят експерт по оцеляване Беър Грилс, съобщава МОСВ на официалната си интернет страница.

Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите. Става въпрос за следните нарушения - навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

След подаване на сигнала ръководството на парка направи проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26 юни, 2017 година, в парков участък "Боровец", на територията на парк "Рила". Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка Красимир Андонов от 20 юни, 2017 година, във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни, 2017 година в светлата част на денонощието - от 8:00 часа до 18:30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила". Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

ЕТО ГО И ТРОГАТЕЛНОТО ОБЯСНЕНИЕ КАК ТАКА ХЕМ ИМА "ГОРСКИ НАДЗИРАТЕЛИ", ХЕМ ГИ НЯМА, ЗА ДА ХВАНАТ НАРУШЕНИЯТА!

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, отговорно по заповедта на Красимир Андонов, беше поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения. Андонов е запознал управителя какви са нарушенията и каква отговорност трябва да поеме българската фирма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...