Глобяват кмета на Хайредин заради прелелия язовир

1047
Глобяват кмета на Хайредин заради прелелия язовир
Снимка: Actualno.com

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще наложи глоба до 10 хил. лв. на кмета на Община Хайредин по Закона за водите за неспазване на предписанията за язовир "Рогозен 1", съобщиха от агенцията.

Хора от хайрединските села Бързина и Ботево бяха евакуирани в събота вечерта, след като придошлите води разрушиха преливника на язовир "Рогозен-1". В общините Хайредин и Мизия беше обявено бедствено положение, а работата по укрепването на преливника на водоема продължи през цялата нощ, като водата от него се изпомпваше с две хидропомпи.

Бедствено положение във Врачанско, източват язовир Рогозен

Започна източване на язовир Рогозен-1 заради разрушено от голямото количество вода бетоново покритие и опасност от преливане. През цяла...

Инспекторите на агенцията са проверили изправността на съоръженията на водоема на 3 февруари тази година и са издали предписание за източването му, но това не е направено от Община Хайредин, която е собственик на язовира, не е изпълнила предписанията.

При проверката е установено, че изпускателният кран не работи нормално (изпуска 200 л/сек, вместо 1 300 л/сек), а отводящият канал след преливника не е в добро състояние, в резултат на което се е образувал водопад на около 100 метра от язовирната стена.

"Кризисната ситуация с язовир "Рогозен 1" можеше да бъде избегната, ако бяха спазени предписанията", обяснява председателят на ДАМТН Стефан Цанков.

"Кризата беше овладяна, след своевременна намеса на всички институции. Към момента опасност за населението няма. Изпомпването на водата продължава до пълното му източване", каза още той.

Ситуацията около язовир Рогозен е овладяна

Ситуацията в района около язовира край село Рогозен е овладяна и се нормализира, съобщиха от МВР. През последните часове валежи не е и...

Агенцията напомня на областните управители да разпоредят на кметовете на общини да изпълнят задълженията си и да понижат нивата на язовирите в цялата страна, според предписанията. Според прогнозите се очакват обилни валежи. При неизпълнение на собствениците ще бъдат налагани максимални глоби по Закона за водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com