Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо

13772
Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи казусът с Голанските възвишения да бъде обсъден в ООН, предаде МИА.

Изявлението на американският президент Доналд Тръмп за признаването на суверенитета на Израел на Голанските възвишения бе обявено за "подарък" за израелския премиер Бенямин Нетаняху преди изборите на 9 април.

Сирия и Иран остро осъждат изказването на Тръмп за Голанските възвишения

Сирия и Иран осъдиха изявлението на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения. „Сирийската Арабска Република ...

В обръщението си към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) Ердоган подчертава, че окупацията на Голанските възвишения не трябва да се легализира.

Израел откъсна Голанските възвишения на Сирия по време на шестдневната война през 1967 г., а през 1981 г. анексира района. В резолюцията 497 на Съвета за сигурност на ООН, приета след анексирането, Израел се нарича "окупационна сила", а опитите на Тел Авив "да наложи законите си, юрисдикцията и управлението на окупираните сирийски Голански възвишения е "безсмислено и без международноправен ефект “.

Шестдневната война, известна още като арабско-израелската война, се води между Израел от една страна и Египет, Йордания и Сирия от друга. В края на войната Израел поставя под свой контрол Ивицата Газа, Синайския полуостров, Западния бряг и Голанските възвишения.

Голанските възвишения са едни от най-плодородните земи в района, почвата е изключително богата на минерали, заради вулканичния й произход.

Турция разкритикува Тръмп заради Голанските възвишения

Водещи турски официални лица критикуваха туита на американския президент Доналд Тръмп, с който искаше да легитимира израелското нахлува...

Те са един от най-важните източници на питейна вода. Преди 1967-а година от Голанските възвишения, Сирия си набавяше 1/3 от прясната вода в страната, а сега същото се отнася и за Израел.

Вероятно най-важният аспект е откриването на петрол в територията. През 2013 г. израелското правителство даде лиценз на експлоатация на Genie Energy. Единствената легална международна пречка бе, че според ООН и международното право Голанските възвишения са окупирана сирийска територия. Затова САЩ започна този процес да натиска съюзниците си и за пръв път гласува срещу резолюцията на ООН, която осъжда окупацията на възвишенията.

Genie Energy e американско-израелска компания, с много влиятелни личности в борда им, включително Дик Чейни, Рупърт Мърдок и Джеймс Уозли.

Като предтекст за промяната на позицията на САЩ, тогавашният представител на САЩ към ООН, Ники Хейли изтъкна, Асад е използвал химическо оръжие и е загубил международното доверие. Докладвалите за предполагаемите химически атаки "бели каски" впоследствие бяха уличени във фалшификации на химически атаки и освен това сами произвеждат химически оръжия. Друг факт от важно значение е изтеглянето на въпросните "бели каски" именно в Израел.

Тръмп обяви Голанските възвишения за израелска територия

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е време САЩ напълно да признаят върховната власт на Израел над Голанските възвишения, отнети от Сири...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари