Голям интерес към новата процедура за саниране на жилищни сгради в Тетевен

1529
Голям интерес към новата процедура за саниране на жилищни сгради в Тетевен
Снимка: Община Тетевен

На 23.01.2023 г. в салона на  Община Тетевен се проведе информационна среща с председатели на сдружения и домоуправители на многофамилни жилищни сгради. Срещата бе по повод стартиране на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, откри срещата и изказа задоволството си от интереса към нея и присъствието на множество хора, дошли да се запознаят с новата процедура за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Кметът подчерта, че срещата е изключително важна и има за цел да информира гражданите какви са ползите и предимствата от санирането на сградите, както и от начина за кандидатстване по програмата. Тя припомни, че от изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на територията на община Тетевен бяха санирани 9 сгради или около 400 апартамента, а броят на живеещите в обновените жилища е над 1000 души.

Зам.-кметът Тони Стоев представи основните насоки и възможности за финансиране за енергийно обновяване на многофамилни сгради, както и кои са допустимите дейности по изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

Той отбеляза, че в резултат от прилагането на мерките сградите следва да постигнат енергиен клас на потребление „В“ или по-висок, както и минимум 30% спестяване на първична енергия. Бяха посочени стъпките, които трябва да се извървят от началото до подаване на документите за кандидатстване, както и критериите за оценка на съответното проектно предложение.

Стана ясно и това, че по новата програма собствениците трябва да направят две обследвания – техническо и за енергийна ефективност и да ги заплатят със собствени средства. При евентуално одобрение на внесеното проектно предложение за саниране на дадена сграда, средствата за двете обследвания ще бъдат възстановени.

Предвижда се общините да кандидатстват в партньорство със Сдружения на собствениците на сгради, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС, т.е. в които броят самостоятелни обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик и са проектирани преди 26 април 1999 г.

Няма ограничения в броя на проектите, с които може да кандидатства една община, но в рамките на едно предложение, може да се включи само една сграда/ блок секция.

Общият бюджет на процедурата (за Етап 1) е близо 1,13 млрд. лв. Минималният размер на проект е 50 хил. лв., а максималният 9,5 млн. лв. Финансирането на одобрените сгради е до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Дейностите по настоящата процедура ще са осъществяват на територията на цялата страна - в 28 области и 265 общини.

Допълнителна информация може да намерите – ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч