НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Горещините могат да убиват 90 000 европейци годишно до 2100 г.

1168

Ако не се предприеме нищо, горещите вълни могат да доведат до смъртта на 90 000 европейци всяка година до края на века, заяви Европейската агенция по околна среда /ЕАОС/.

"Без мерки за адаптация и при сценарий за глобално затопляне от 3 градуса по Целзий до 2100 г. 90 000 европейци могат да умират от екстремни горещини годишно", заяви тя.

"При глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий този брой се намалява до 30 000 смъртни случая годишно".

Страните са поели ангажимент да задържат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива - цел, която светът ще пропусне при сегашните тенденции в отделянето на вредни емисии.

Около 129 000 европейци са починали от прекомерни горещини в периода между 1980 и 2020 г., посочва агенцията, като се позовава на застрахователни данни.

Но поради по-честите горещини, свързани с изменението на климата, застаряващото население и засилената урбанизация тази цифра вероятно ще се увеличи през следващите години, особено в южната част на континента, каза тя.

В понеделник Световната здравна организация съобщи, че досега през тази година в Европа са починали най-малко 15 000 души заради горещото време.

Трите месеца от юни до август бяха най-горещите в Европа от началото на воденето на регистрите, а изключително високите температури доведоха до най-тежката суша, на която континентът е бил свидетел от Средновековието насам.

Освен опасността от горещините, според ЕАОС, изменението на климата може да направи Европа по-податлива на инфекциозни заболявания като малария и треска денга, разпространявани чрез ухапване от комари.

А затоплящите се морски води стават все по-подходящи за развитието на бактерии, които причиняват холера, особено по крайбрежието на Балтийско море.

"Почти всички смъртни случаи, свързани с високите температури, са предотвратими в европейски контекст", заявиха експерти на агенцията.

"Намаляването на въздействието на горещините върху здравето изисква прилагането на широк спектър от решения, включително ефективни планове за действие в областта на опазването на здравето на гражданите от горещините, озеленяване на градовете, подходящо проектиране и строителство на сгради и адаптиране на работното време и работна среда", се казва в изявлението на ЕАОС.

ОЩЕ: Доклад на ООН: Последните 8 години са били най-горещите в историята 

Радев на COP27 в Египет: Преходът към климатична неутралност трябва да е социално справедлив

Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава бла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

На среща с Макрон и Шолц: Зеленски...
Кремъл: Британски самолети в...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.02....
Зеленски: Макрон се промени,...
Ще правим от убийците герои? Гняв...
"Нищо не е изключено": Ще изпрати...
В снимки: 1000 унищожени руски...
Португалия изпраща три танка...
Путин загрижен за Афганистан:...
ВИДЕО: Милицията в Москва не иска...
Германия ще изпрати първия батальон...
Москва обяви колко хиляди са се...

Последни новини