Градският транспорт в Пловдив няма да спре, общината ще помогне със средства

2796
Градският транспорт в Пловдив няма да спре, общината ще помогне със средства
Снимка: Божилова

Макар и с известно закъснение, днес следобед в Пловдив се състоя обещаната вчера от областния управител среща на превозвачите и кмета Иван Тотев. Присъстваха собствениците на големите фирми за автобусни превози инж. Веселин Дошков, инж. Димитър Чолаков и Петко Ангелов. От изявленията и на областния управител Здравко Димитров, и на кмета Иван Тотев и на Петко Ангелов малко по- късно стана ясно, че са постигнали напредък по повод " влошеното качество на услугата напоследък", както се изрази кмета.

До 10 дни ще стане ясно с какви средства общината ще компенсира превозвачите, които търпят загуби заради неработещата система за електронно таксуване и по-малкия брой пътници през лятото. Вчера те обявиха общо 3 600 000 лв загуби, но от реакцията на кмета стана ясно, че компенсацията няма да е в пълен размер.

От своя страна превозвачите обещаха да дооборудват автобусния си парк с електронните устройства, така че във всяка кола тях да ги има, а не както досега. По повод кондукторите, които в момента таксуват пътниците срещу минимални заплати, но пак увеличават загубите на превозвачите, се каза за пореден път, че те скоро ще отидат в историята. Но не и преди да проконтролират навиците на пътниците да се таксуват сами. Превозвачите обещаха и да премахнат неудобствата, които имат най- голям обществен ефект- пропускане на спирки и неработещи климатици. Те изпитват остър недостиг на шофьори за своите автобуси и, макар да са вдигали три пъти заплатата напоследък, няма желаещи. Трафикът в Пловдив е силно натоварен, а по линиите всеки ден излизат 230 автобуса. Впрочем превозвачите обвързаха по- високите заплати на шофьорите с работещата система за електронно таксуване, от която се очакват повече приходи. Те ще представят в общината своите разчети, а на общинската сесия на 1 август кметът ще предложи за гласуване сума за компенсация. 

Впрочем и вчера, когато превозвачите се срещнаха с областния управител, и днес, когато в състава на преговарящите се включи и кметът, най- близките светофари до областната управа на бул. "Шести септември" показваха един и същ дефект. Пешеходците трябва да се ориентират сами, защото зеленото не светва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com