НА ЖИВОВойната в Украйна

Граждани от Банкя: Търсите огромни бездомни кучета? Достатъчна е разходка в центъра на града

3673

"В Банкя можете да откриете огромни безстопанствени кучета при всяко посещение - достатъчно е да се разходите в центъра на града, по ул. "Момина сълза", около гарата и по която и да е главна улица и Ви уверявам, че ще се натъкнете на поне 20 броя в рамките на час". Така започва сигнала си до кмета на Банкя, Екоравновесие и други компетентни органи адвокат П. Стойчева. 

Тя обръща внимание, че на ул. "Момина сълза" свободно се разхожда 60- килограмова бяла овчарка на кафеви петна, заедно с кафяв питбул и няколко неопределени мелеза, които често нападат хората на глутница.

"В центъра можете да настъпите кучета с размер на пони. Зачестяват случаите на ухапани и нападнати възрастни хора и деца в града, получавам информация от граждани за Ваши камиони, които изсипват събрани кучета в покрайнините на града до бившата конна база", описва случая адвокат Стойчева. 

Подателят на сигнала поставя условие, ако не се предприемат адекватни мерки, като адвокат ще прикани общността за иницииране на колективни жалби срещу Столична община от всички пострадали хора.

"Ще настояваме прокурорът като представител на държавата да заведе регресен иск за обезщетенията, които ще бъдат евентуално присъдени срещу Вашето дружество и по-конкретно, срещу управляващия и представляващ директор на Екоравновесие и лицата, отговорни за град София. Само когато директорът плати обезщетенията от джоба си, а не от моите данъци с държавни пари, се надявам, че ще намалее популацията от страдащи кучета и изпохапани хора по улиците, както и безкрайната популация от кърлежи - това лято се насладихме с децата ми на 3 такива в спешното отделение. Така ми се струва, че ще се преустанови колективната безотговорност, на която безгрижно се наслаждавате от години", пише в сигнала си адвокат Стойчева. 

Адвокатът счита, че като екоорганизация със специална насоченост Екоравновесие е следвало отдавна да отправи предложение до Столична община чрез Общинския съвет да издаде наредба, с която да се забрани отглеждане на бойни породи и на породи над 20 килограма в градска среда, освен при специални условия (регистрирани развъдници) и при заплащане на големи данъци.

"Нека аграрните стремежи на хората да гледат огромни животни се насочат в правилната посока към отглеждане на идентични по размер кози и овце, а не в посока питбули, ротвайлери, Дого, овчарки и прочие кучета, които не стига, че живеят окаяно в затворени пространства, а и в повечето случаи се оказват на улицата скоро след като собствениците им установят, че кучето е станало 50кг, яде повече от тях и иска да се разхожда 15 км, а не само до градинката пред блока, която да се минира до безобразие", призовава адвокат Стойчева. 

Тя обръща внимание, че е подала сигнал до Столична община на 25 август и е логично на 26 септември кучетата да не са там, където са били преди един месец.

"С оглед скоростта на предаване на съобщенията между институциите, мога да разчитам, че кафевият "домашен" питбул, който нападна детето ми на ул. Бор и Момина сълза в Банкя ще почине от естествена смърт преди някой да благоволи да го прибере и да вземе мерки срещу безхаберните му "собственици". Моля да поемете адекватно полагаемите Ви се задължение и да предприемете необходимите инициативи не по сигнал, а като ежедневна и ежечасна грижа, която дължите на цялото общество", пише още в сигнала си адвокат Стойчева. 

Още: Нов шеф, стари проблеми: Ще се справи ли "Екоравновесие" с бездомните кучета?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Прогноза за времето - 28 ноември...
МВнР: 50-годишна българка е сред...
Най-важното за деня, 27 ноември...
Седмична прогноза за времето...
Българският е майчин език за 5...
Повечето украински бежанци са...
В "Пирогов" върнаха усмивката...
АПИ в готовност за обработка на...
Общинари заседават в килийното...
Производителите на лавандула...
Навършват се 103 г. от подписването...
Започва Детска Киномания 2022...

Последни новини