Грешките, които допускаме, когато приемаме лекарства и забавяме ефекта им

15738
Грешките, които допускаме, когато приемаме лекарства и забавяме ефекта им
Снимка: iStock

Наскоро лекарите публично говориха за най-честите грешки, които хората допускат, когато се самолекуват или не спазват препоръките на лекаря. Кои са те?

Половин хапче

Имате леко главоболие и решавате, че можете да изпиете половин хапче, за да не „отравите тялото си с ненужна химия“. Позната ситуация? Но не забравяйте, че ефектът от това ще бъде точно обратният - няма достатъчно активна съставка в половината от таблетката, така че главоболието (и всяко друго) няма да отиде никъде. Но черният дроб все пак ще трябва да премахне "химията".

Приемане на лекарства "всеки друг път"

Да предположим, че хапчетата се изчерпват и все още няма начин да си купите нови. Какво правите? Спестявате хапчета, като ги приемате не всеки ден, а през ден. Но стабилната терапевтична доза е много важен момент. Трябва да има постоянно определено ниво на активното вещество в кръвта. Това включва лекарства за кръвно налягане, противозачатъчни и други хормонални лекарства, гъбични лекарства и антибиотици. Намаляването на дозата или пропускането на хапчето може да увеличи устойчивостта на микроорганизма към лекарството или да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми.

Лекарства за деца

Искате да спестите пари и вместо да купувате антипиретик за възрастни, решавате да използвате същото лекарство, но за деца, което вече е в домашната ви аптечка. Предупреждаваме ви, че лекарствата в детска доза са не само неефективни, но често безполезни за възрастни, дори ако приемате двойна доза.

По-малко хапчета

Например, лекарят предписва курс на антибиотици за 10 дни (една таблетка на ден). Опаковката съдържа 7 таблетки. Вие решавате, че е по-икономично да вземете една опаковка. Но в същото време не осъзнавате, че без да завършите целия курс на лечение, рискувате отново да получите проблеми. Кашлицата изчезна и вместо предписаните 10 дни лечение, бяхте лекувани 7 и спряхте? Запомнете: дори и да почувствате подобрение, докато приемате антибиотици, в никакъв случай не трябва да спирате приема на хапчетата сами. Между другото, това се отнася за всички лекарства, които Вашият лекар Ви е предписал.

Друга форма на прием

Инструкциите казват, че таблетките трябва да се смучат, но вкусът на лекарството е твърде неприятен? Какво правите? Решавате просто да погълнете хапче и да го изпиете с вода.

Или обратното. В първия случай ще получите твърде малка доза от активното вещество, във втория - твърде много. Не се занимавайте с любителска дейност, а стриктно се придържайте към инструкциите.

Запомнете - спазвайте винаги стриктно инструкциите на възжия личен лекар, когато приемате лекарства! Това е изключително важно за въжето здраве и пълното ви излекуване. В противен случай, заплашвате самите себе си с много по-сериозни здравословни проблеми!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com