НА ЖИВОВойната в Украйна

Грета Тунберг и 600 младежи съдят Швеция в първи по рода си подобен иск

4143

Повече от 600 младежи в Швеция, сред които и активистката Грета Тунберг, подадоха иск срещу шведската държава, обвинявайки я в бездействие по отношение на климата - първият такъв иск в страната, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

"Никога досега в шведската правна система не е имало толкова мащабно дело", заяви Ида Едлинг, член на организацията "Аврора", която стои зад иска. Искът, символично внесен в Стокхолмския окръжен съд по време на протест в града, преди това е бил подаден по електронен път в друг съд в Стокхолм, заявиха от "Аврора".

Съдебният иск, който се подготвя от две години, идва в момент, когато новото дясно правителство на Швеция е подложено на нарастващи критики заради неадекватните цели в областта на климата. Моа Видмарк, 19-годишна студентка, заяви, че участва в демонстрацията, защото "климатичната криза е тревожна и страшна - вървим към катастрофа".

Въпреки че искът е първият в шведските съдилища, в Европейския съд по правата на човека шестима португалски младежи вече заведоха дело срещу Швеция и 32 други държави, обвинявайки ги, че не са се справили адекватно с климатичната криза. "Ако спечелим, ще има присъда, която ще гласи, че шведската държава е длъжна да направи своя дял от глобалните мерки, необходими на света, за да постигне целта от максимум 1,5 градуса увеличение на температурите спрямо нивото от 1990 година", каза Ида Едлинг.

През последните години все повече организации и граждани се обръщат към съдилищата, за да критикуват това, което според тях е бездействие на правителството по отношение на климата.

ОЩЕ: ООН създава система за ранно предупреждение при климатични катастрофи 

През декември 2019 г. Върховният съд на Нидерландия нареди на правителството да намали парниковите газове с поне 25% до 2020 г. по знаково дело, заведено от екологична група. А във Франция в подобен случай над два милиона граждани дадоха под съд френската държава за това, че не е предприела действия срещу изменението на климата.

В доклад, публикуван по-рано тази седмица, Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че средната температура в Швеция се е повишила с близо 2 градуса по Целзий от края на XIX в., което е два пъти по-бързо от средното за света. Снежната покривка вече остава две седмици по-малко, а валежите са се увеличили.

Байдън: Климатичната криза поставя на карта живота на планетата

Животът на планетата е заложен на карта в кризата с климата. Това заяви днес американският президент Джо Байдън на конференцията COP27 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Климат

Жълт код за виелици и обилни снеговалежи...
Как козметичната индустрия влияе...
Как наводненията се превръщат...
Равносметка за 2022 г: Рекордни...
Защо растенията имат нужда от...
Последните 8 години са били най-топлите...
218,4 квадратни километра гора...
ООН бори дезинформацията за климата...
Половината от световните ледници...
Гутериш: Ограничаването на глобалното...
ООН: Яденето на повече плодове...
България е на трето място по защитени...

Последни новини