Грижа за здравето: 11 ежедневни навика, които всъщност са вредни (I част)

13157
Грижа за здравето: 11 ежедневни навика, които всъщност са вредни (I част)
Снимка: iStock/Guliver

Вземането на твърде горещ душ, размразяването на месо на стайна температура или сдържане при кихане - повечето от нас наистина минават на автопилот през дните си. Действията ни в ежедневието са изпълнение с навици и малки ритуали, които /според нас/ са правилни и ни и създават чувството на комфорт. Всъщност обаче те са много вредни и лесно могат да навредят на здравето ни.

За това смятаме, че е крайно време да анализираме и забавим ежедневните си действия. Вижте къде точно бъркате в рутината си:

1. Размразявате на стайна температура или гореща вода хранителните продукти.

Това го правите, особено когато бързате. Мятате парчето месо от фризера направо в гореща вода, за да се размрази по-бързо. Този метод обаче никак не е безопасен. Когато температурата на месото надвиши 10 градуса, бактериите, които преди замразяване са били в него, отново започват размножението си. Правилното в случая е да размразявате месото в хладилника или в студена вода, която да сменяте на всеки 30 минути. Преди да го потопите във водата, местото трябва добре да бъде затворено в плик. 

2. В края на душа си не използвате студена вода.

Дори да не ви е приятен студения душ, знайте, че той може да бъде от голяма полза за вашето здраве. Ако редувате топла със студена вода, ще подобрите кръвообращението си, ще подсилите имунната система и лимфния поток. Ще се освободите от натрупаното напрежение и стрес. Само едни 20-тина секунди напълно си заслужават усилието заради невероятния резултат, които ще ви донесат.

Сутрешни навици, които вредят на здравето ни

Как да започнем най-добре деня си, за да не вредим на здравето си? В интервю за вестник "Мирър", доктор Мириам Стопард изброи някои от ...

Как точно да го направите? След като започнете с нормален топъл душ в самия край намалете температурата на водата. Останете така поне 10 секунди. След като свикнете с този навик, увеличете времето до 20 секунди, а защо не и 30.

3. Прекарвате часове, взирайки се в телефона си.

Това е може би най-популярното електронно устройство и самото боравене с него оказва директно влияние на здравето ни. Ако прекалите с взирането в телефона, освен всичките останали вреди, е много възможно да се сдобиете с т.нар. "текстови врат". Когато се взирате в телефона си, вашата позиция е крайно неподходяща за врата и това довежда до болка, скованост, главоболие и мускулна слабост. Винаги си вземайте почивка от телефона си, опъвайте врата си и се придържайте към добра стойка. Когато ползвате телефона, се старайте да го държите на нивото на очите си.

4. Не измивате лицето си преди тренировка, а само след нея.

Да си измиете лицето след тренировка изглежда като добра идея. Особено за тези, който обичат да полагат грижи за кожата си. Само че това важи в пълна сила и за времето преди тренировката, а това обикновено го забравяме.

7 навика, които си мислим за полезни... а всъщност вредят

Не се подлъгвайте, че всичко "полезно", което правите за тялото си е наистина толкова полезно, колкото си мислите. Има навици, които по...

Изключително важно е лицето да бъде измито преди тренировка, за да се премахнат всичките замърсявания и останал грим от него. Ако пропуснете да го направите, тези неща могат да се комбинират с потта и да запушат порите ви. 

По време на тренировката не избърсвайте потта от лицето си - така само ще набутате остатъците от мръсотия и козметични продукти обратно в порите. Може само да го попиете с памучна кърпа. 

5. Вземате в леглото със себе си електрониката.

Приятно е наистина преди лягане да се позабавлявате в социалните мрежи или да поиграете на любимата си игра, но тези действия никак не са толкова безобидни, колкото вие си мислите. Светлината от екрана попадаща директно в очите ви, намалява и пречи на производството на хормона - мелатонин, който регулира съня ви. Това ще повлияе на вашата концентрация и ще се чувствате по-уморени.

По-добре послушайте приятна релаксираща музика или почетете книга. Изнесете телефоните си и други електронни устройства преди лягане от стаята си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com