Гробница на царски ковчежник от времето на Рамзес Велики е преоткрита в Египет

7142
Гробница на царски ковчежник от времето на Рамзес Велики е преоткрита в Египет
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities of Egypt

Египетски археолози откриха саркофага на благородник на име Птах-ем-Уя, който през XIII век пр.н.е. при фараона Рамзес II е отговарял за хазната и е служил като царски писар. Неговата гробница в некропола Сакара, открита още в средата на XIX век, е преоткрита едва миналата година. Това съобщава Министерството на туризма и антиките на Египет.

Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона

Гробницата на египетския фараон Тутанкамон, починал през 1327 г. пр.н.е., е открита през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. ...

Приблизително на 25 километра южно от съвременния Кайро се е намирала първата столица на обединен Египет – град Мемфис, основан в края на IV хилядолетие пр.н.е. В южните му покрайнини се намира некрополът Сакара – огромен погребален и мемориален комплекс, чиито размери са около 7 × 1,5 километра. Това е най-голямата концентрация на гробници и погребални паметници в Египет, най-старите от които датират от ранния династичен период, тоест на границата на IV – III хилядолетие пр.н.е.

По време на царуването на фараона от XIX династия Рамзес II (около 1279 – 1213 г. пр.н.е.) столицата на Новото царство се премества в североизточната част на делтата, където е построен град Пер-Рамзес. Но египетските благородници по това време продължават да строят гробници в некропола Сакара, където издигат наземни конструкции (малки храмове), под които има шахти или склонове, водещи до подземни помещения, включително погребални камери.

Миналата година археолозите успели да отворят отново една от тези гробници. През 1859 г. френският археолог Теодул Девериа открива входа на гробницата на царския ковчежник от XIII век пр.н.е., чието име е Птах-ем-Уя. Тази находка обаче скоро е забравена, след което е засипана с пясък. Миналата година археолозите открили не само самия вход, но и вътрешна зала, покрита с полихромни рисунки, изобразяващи процесия с погребални дарове и сцена на жертвоприношение.

Археологическа мисия от университета в Кайро, ръководена от Ола Ел-Агизи, продължила да изследва гробницата на Птах-ем-Уя. Смята се, че този човек е имал няколко титли едновременно. Той е служил като царски писар, отговарял за царската хазна, бил главен надзирател на добитъка в тиванския храм на Рамзес II и също така отговарял за даренията на всички богове на Долен и Горен Египет.

В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила

Владетелят на хуните Атила е вселявал ужас сред жителите както на Западната, така и на Източната римска империя през V в. сл.н.е. Хунит...

В перистила изследователите открили вход в шахтова гробница, разкопките на която довели до откриването на няколко стаи. В гробната камера те открили саркофаг от розов гранит. Капакът на този монументален ковчег, изработен в антропоморфна форма, е счупен (свидетелство за плячкосване). На него са изобразени чертите на лицето на мъж със скръстени на гърдите ръце, в които има джед (символ на бог Озирис) и тиет (символ на богинята Изида). Освен това върху саркофага има надписи, включително името Птах-ем-Уя заедно с неговите титли, изображения на богинята на небето Нут и четиримата синове на Хор.

По думите на Ел-Агизи капакът на саркофага е счупен диагонално, а липсващата му част е била в ъгъла на гробната камера. Откритият саркофаг е бил празен. Само на дъното му археолозите открили останки от смолата, използвана за мумифициране.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Уникална пещера-гробница от времето на Рамзес II откриха в Израел (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно