Гръцката полиция разби мрежа за трафик на хора

1324
Гръцката полиция разби мрежа за трафик на хора
Снимка: iStock/Guliver

Гръцката полицията съобщи, че е разбила голяма група трафиканти на хора, която се е занимавала и с подправяне на документи, съобщи „Катимерини”.

Полицията съобщи, че общо 41 души са били арестувани в Атина, Солун и Илиа, в Западна Гърция. Срещу тях са повдигнати множество обвинения, включително за притежание на оръжие и наркотици. Други 55 души се издирват, предаде БГНЕС.

Бандата е била работила много професионално, за да се осигури максимална ефективност, заявиха от полицията. Според властите бандата е имала лидер и заместник; 25 фалшификатори на документи, не само на лични карти и паспорти, но и на тестове за Ковид-19, бордни карти и други документи; 28 лица, отговарящи за транспортирането и/или придружаването на мигранти; 7 лица, които са отдавали под наем апартаменти или къщи; 3 разузнавачи, които са търсели заинтересовани мигранти; 15 лица, които са управлявали приходите; и още 15 по-слабо свързани членове, на които са били поверени различни роли.

Полицията твърди, че членовете на бандата са превеждали пари чрез системата "Hawala", определяна като неформална система за плащане във валута.

Мицотакис: ЕС да инвестира в разширяване на стоманената ограда по границата с Турция

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз "сериозно да обмисли" предоставянето на финансова помощ за ра...

Къщите, които бандата е използвала за настаняване на мигранти, са били рекламирани в социалните медии.

Мобилните телефони на бандата били регистрирани на фалшиви имена, а комуникацията се осъществявала с кодове, гласи полицейското разследване. Мигрантите плащали по 4000 евро за документи за пътуване плюс 4000-10 000 евро за транспорт до страни като Австрия, Хърватия, Франция, Босна, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия и Швеция.

Обичайният маршрут на транспортиране включвал пешеходно преминаване от Турция в Гърция; транспортиране с леки и товарни автомобили до Атина, Солун и други места; престой в Гърция с помощта на фалшиви документи за пребиваване; транспортиране до албанската граница; преминаване на границата пеша или с превозни средства и оттам до Черна гора, след това до Босна или Сърбия към страните от ЕС.

Членовете на бандата са предоставяли подробни инструкции за управление на парите, закупуване на храна и други стоки от първа необходимост и избягване на полицията в различните държави.

Последното плащане варира от 1250 до 4000 евро за завършване на последния етап на прехвърлянето до страна от ЕС.

МВР подготвя съвместна операция с Турция срещу каналджийството

МВР и прокуратурата подготвят специална операция срещу трафика на мигранти. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев пред депута...

Само в Атина полицията е открила 12 апартамента, използвани от бандата и 80 мигранти, чакащи да бъдат транспортирани. Те ще бъдат депортирани.

Полицията е открила и 21 магазина, използвани като част от мрежата "Хавала", и 5 места за подправяне на документи, в които е открито сложно оборудване.

Полицията твърди, че бандата е транспортирала най-малко 2322 мигранти, които са платили минимум по 4000 евро за всеки, а много от тях са платили много по-високи суми. Престъпниците са фалшифицирали над 8000 документа, за които мигрантите са плащали по 500 евро.

Полицията оценява приходите на бандата на повече от 9 милиона евро.

Трафикантите на хора са спечелили повече от 3 мрд. евро през 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com