"Гръцката сага" или взе ли си поука еврозоната?

4092
"Гръцката сага" или взе ли си поука еврозоната?
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция официално ще обърне днес, 20 август, нова страница в нейната сага с дълга, но еврозоната остава уязвима от бъдещи кризи, като икономистите по-специално се безпокоят от ситуацията в Италия.

След осем дълги години и три три тежки пакета от спасителни мерки, Атина официално излиза изпод финансовия спасителен чадър на своите кредитори от ЕС и Международния валутен фонд.

Гърция получи последния "спасителен транш" от 15 милиарда

Гърция получи последния транш от 15 милиарда евро от осемгодишната си програма за спасяване. Изплащането от Европейския механизъм за с...

Но докато европейските и гръцките политици приветстваха завръщането си на пазарите като "историческа" добра новина, за 19-те страни, които използват единната валута, остават сериозни предизвикателства.

Гръцкият бумеранг

"Гръцката криза не беше решена, тя само беше отложена", заяви Чарлс Виплош, професор по международна икономика в Института по международни изследвания и развитие в Женева.

Атина дори няма да започне да изплаща до 2032 г. основната част от огромния си дълг, който остава да възлиза на внушителните 180% от брутния вътрешен продукт на Гърция. Междувременно е невъзможно да се каже къде ще бъде политически и икономически страната.

През последните месеци МВФ излезе със серия от предупреждения за дългосрочната устойчивост на гръцкия дълг, въпреки последните мерки на еврозоната за намаляване на гръцкия дълг.

Юнкер: Винаги ще се боря за това Гърция да е в сърцето на Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства споразумението на еврогрупата за облекчаване на гръцкия дълг чрез съобщ...

Виплош критикува "грандиозния цинизъм" на ЕС по време на кризата. "Проблемите не бяха решени, но се преструваха, че вярват, че са. По един или друг начин това ще избухне. Гърция ще бъде отново в криза още преди 2032 г."

Дълговата планина в Европа

"Ние по никакъв начин не решихме проблема с държавния дълг, който остава голям в Италия, Гърция и Португалия, въпреки техните усилия", предупреди Ан-Льор Дюлат, заместник-директор на изследователския орган на френската глобална икономика CEPII.

Страните от тежка категория в икономиката на Европа - Франция и Испания, също имат значителен дълг, който може допълнително да създаде проблеми на еврозоната. "Дългът е фактор за уязвимост, която може да бъде толкова сериозна, че той да премине на пазарите", добави Дюлат.

Но в други страни, които са приели еврото, се наблюдава спад на дълга, така че зоната на единната валута все повече се поляризира между "добрите ученици" и останалите, при наличието на разклоняване на интересите. Първата група подкрепя бюджетна строгост и контрол на разходите - втората призовава за повече солидарност.

1.34 млрд. евро e спечелила Германия от кризата в Гърция

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция. Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина к...

Италианската заплаха

Италия се превръща в сериозен риск за еврозоната поради нейния дълг, крехкото състояние на банките ѝ и преди всичко поради нейното популистко правителство, което изглежда склонно към конфронтация с Брюксел, казват икономисти.

"Имате една страна с дългове от 130% от БВП, сериозни вътрешни проблеми, нечиста банкова система и сега тя е ръководена от хора, които не знаят какво ще правят. Заплахата е много ясна", каза Чарлс Виплош.

Икономическата стратегия на италианското правителство е все още непостоянна, с идващи от Рим противоречиви признаци. И смъртоносното срутване на моста "Моранди" на автомагистрала в Генуа миналата седмица извади наяве сблъсъците между Италия – по-конкретно нейният крайнодесен министър на вътрешните работи Матео Салвини - и ЕС за ограниченията на неговите разходи.

"Еврозоната в момента няма инструменти или институции, за да се справи със сериозна италианска дългова криза", заяви Филип Мартин, професор в престижния университет По в Париж, който има по-тесни връзки с френския президент Еманюел Макрон.

Шойбле: Гърция да се реформира или да напусне еврозоната

Германският финансов министър и идеолог на гръцката спасителна програма Волфганг Шойбле заяви, че на страната са й необходими още реф...

Бъдещето на еврозоната

Дълговата криза позволи на еврозоната да се укрепи, особено що се отнася до създаването на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), фонда на блока за финансово спасяване и засилването на така наречения банков съюз, който предвижда еднакви правила за всички банки.

Реформите обаче остават недовършени и натискът от страна на Макрон за по-нататъшни стъпки - включително и специален бюджет за еврозоната - все още е изправен пред враждебност от страна на привързаната към строги правила във финансовата сфера икономика на Севера, която се опасява, че ще плаща за задлъжнялостта на Юга.

"Не съм сигурна, че ще има споразумение за това какво трябва да бъде еврото", казва Натали Янсон от бизнес училището NEOMA в Руан, Франция. "Еврото се превърна в хаотична валута с постоянни турбуленции, докато първоначално то беше създадена, за да гарантира стабилност", завършва тя.

*Източници: АФП, БГНЕС

Трите грешки на кредиторите на Гърция

20 август, 2018 година, е една от важните дати за южната ни съседка Гърция - страната най-накрая слага край на дългата поредица от прег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com