Гръцкият интерконектор и зимното почистване са сред приоритетите на регионалния служебен министър

1542
Гръцкият интерконектор и зимното почистване са сред приоритетите на регионалния служебен министър
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Завършването на гръцкия интерконектор и зимното почистване са сред приоритетите на регионалния служебен министър. Това обяви самият той по време на брифинг в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Министърът представи основните приоритетни политики за екипа му. „Първият, който беше изваден пред скоби Интерконекторната връзка България- Гърция. Имахме очакване, че тя ще бъде готова и няма да бъде във фокуса в тази си степен на нашата работа. Тя стана първи приоритет не само на МРРБ, а на няколко министерства“, каза Шишков. Той припомни създаването на кризисния щаб по темата.

Още: Гръцкият интерконектор вече е свързан с българската газопреносна мрежа

По думите му в работен вариант заповедта за разделяне на етапите е готова. „Ако бъде внесен днес ,днес ще имаме заповед за разделяне на етапите. Това не трябва да успокоява строителя, защото все още остават дейности в първия етап. Има едно омазване с противопожарна боя, което е изключително важно, което продължава да не отговаря на изискванията. Каналът е почти завършен. Работи се интензивно по завършване на противопожарния водопровод. Надявам се, че на основната площадка и той ще бъде завършен. Има да се завършва и асфалтира пътя, който е основният достъп за основните сгради в община Хасково“, каза още министърът. Той подчерта, че държавата изцяло помага на строителя и е непрекъснато в контакт с надзора.

Министърът посочи като друг приоритет поддържането, изграждането и планирането на републиканската пътна мрежа. Какво намерих като наследство? Намерих това, че нямаше никаква идея за зимно почистване. В първия си работен ден възложих на служителите на АПИ да започнат подготовка на конкурси само за зимно почистване. Направени са конкурсите. Ще се опитаме в тези кратки срокове да осигурим зимното почистване по законов начин“, подчерта министърът. Според него смущаващо е, че е имал усещането, че бившето ръководство на АПИ е направило опит да остави държавата без зимно почистване, за да бъдат удължени договорите за текущите ремонти.

Във фокуса на работа на регионалния служебен министър са и текущите ремонти. „Строителните фирми буквално станаха жертва на политически игри и интриги“, каза Шишков. Той обърна внимание, че е следвало предишното ръководство на МРРБ да раздели възлагания за основни и текущи ремонти. По думите му целта е държавата да тръгне по законовия ред.

Той отчете, че приоритет са големите инфраструктурни проекти. „Тези инфраструктурни обекти за съжаление в последните 6-7 месеца имам усещането, че буквално бяха спрени. От проверката на строителството на първи и втори лот на „Хемус“ всички станахте свидетели на това, което ние открихме. Открихме една замразена магистрала напролет. Магистралата не се строи от последните 6-7 месеца. Най-лошото е, че в първи лот има мостови съоръжение, чиято конструкция не позволява да продължат да съществуват по този начин, т.е. трябва да бъдат довършени. Проблемът за мен беше изключително неочакван“, каза служебният министър.

Още: За "Хемус" всичко е ясно, само истината не

Шишков каза, че са продължили проверките и с други инфраструктурни обекти. „Това, което установяваме на „Струма“ е проблемното свлачище непосредствено преди тунела. Отстраняването на този проблем няма особено развитие“, добави още Шишков.

Стана ясно, че ще се търси начин да се пусне движението при едната лента, а след това да се събере в тунела.

Според него причината за катастрофите е недостатъчността на пътищата. По думите му магистралите не следва да бъдат обект на политически емблеми, а планирани и построени, за да може хората да се движат по тях.

„Естествено не трябва да подценяваме ВиК сектора, който започна да има все повече и повече проблеми“, каза той. По думите му проблемите са все по-лошата инфраструктура и все по-лошото състояние на мрежата. Шишков отбеляза, че ВиК холдинга, който е към МРРБ има и икономическия и интелектуалния потенциал да спомогне за развитието на мрежата и за една по-поносима цена на водата. „Може и абсолютно е възможно да се финансират от ВиК холдинга и да се стартира изграждане на фотоволтаични централи за собствени нужди. Това ще спадне цената на електроенергията. Това е напълно възможно“, добави Шишков.

Министърът ще има срещи с някои кметове, като темата е проблемът с водата. "Имаме информация, че част от тези проблеми, са били решавани. Правени са проекти. Мога да ви кажа, че Търново е едно от малкото ВиК-ата, което не е в холдинга. Има възможност да се инвестира през холдинга за проблемите във всички ВиК-ата в България", каза Шишков. 

„Не на последно място това, което считаме, въпреки че сме в рамките на служебен кабинет това са техническите правила и норми за контрол на устройствените територии. Тук също имаше едно изоставане, което е изключително важно“, отбеляза още министър Шишков. Стана ясно, че е заварен проект за изменение на наредба 7, като тя е обсъждана със заинтересованите страни и са стигнали до извод да променят няколко текста в нея. „Тази наредба ще допринесе и ще бъде в помощ на целия сектор, който е свързан с проектиране и строителство, за да може част от нормите да бъдат подобрени в полза и на бизнеса, и на хората“, каза Шишков. Стана ясно, че ще се пусне за обществено обсъждане текст, който да улесни строежа на „Хемус“ и ще го внесат за разглеждане в следващо Народно събрание. Той заяви, че е необходимо да се изготвят промени в Закона за етажната собственост.

Заместник-министрите в МРРБ са Захари Христов, Поля Занева и Десислава Георгиева. „МРРБ започна да работи с пълни сили още в първия ден, тъй като имаше доста наболели проблеми, които не можеше да чакаме ден и два да се забавим“, каза Шишков.  

Кой е служебният регионален министър Иван Шишков? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика