Гутериш: Ерата на ядрения шантаж трябва да приключи

1277
Гутериш: Ерата на ядрения шантаж трябва да приключи
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови днес призива си за глобално премахване на ядрените оръжия, на фона на нарастващата загриженост от заплахата на Русия да ги използва във войната в Украйна.

"Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби", заяви Гутериш на специална сесия на Общото събрание, посветена на ядреното разоръжаване. "Нека бъда ясен - ерата на ядрения шантаж трябва да приключи", каза той. "Всяко използване на ядрено оръжие би предизвикало хуманитарен Армагедон. Без премахване на ядрените оръжия не може да има мир."

Генералният секретар на ООН: Шансовете за мир в Украйна са минимални

На този етап шансовете за мир в Украйна са минимални. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след телефонен разговор дн...

В речта си миналата седмица руският президент Владимир Путин отправи тънко прикрита заплаха за използване на ядрено оръжие след възвръщането от украинските сили на земите, завзети от Москва при седеммесечното нахлуване. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори, че Вашингтон е казал на Москва, включително по частни канали, за "катастрофалните" последици от всяка употреба на ядрено оръжие.

Гутериш изрази разочарованието си, че конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие миналия месец не е успяла да постигне консенсус. Русия блокира резултата, след като проектодокументът подкрепи контрола на Украйна върху ядрената централа в Запорожие, чиято окупация от страна на Москва породи опасения от голяма авария.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Гутериш: Светът плаща "ужасяваща цена" за ползването на изкопаеми горива

Развиващите се страни плащат "ужасяваща цена" за зависимостта на света от изкопаемите горива. Това каза генералният секретар на ООН Ант...

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Нито една ядрена сила обаче не подкрепи приетия през 2017 г. договор на ООН, в който се призовава за всеобхватна забрана на ядрените оръжия, като в подкрепа на този договор се обявиха предимно развиващите се страни.

Нито една държава не е използвала ядрени оръжия на бойното поле с изключение на Съединените щати през 1945 г., когато те унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки над 200 000 души. Имперска Япония капитулира няколко дни по-късно, с което се сложи край на Втората световна война.

В речта си пред Общото събрание на ООН миналата седмица японският министър-председател Фумио Кишида обеща да работи за "свят без ядрени оръжия".

"Заканата за използване на ядрени оръжия, както направи Русия, да не говорим за действителното използване на ядрени оръжия, е сериозна заплаха за мира и сигурността на международната общност и е абсолютно неприемлива", заяви Кишида. , АФП

Гутериш: Нужно е споразумение за демилитаризация около АЕЦ "Запорожие”

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за постигане на споразумение относно п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка