НА ЖИВОВойната в Украйна

Гутериш: Ерата на ядрения шантаж трябва да приключи

1001

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови днес призива си за глобално премахване на ядрените оръжия, на фона на нарастващата загриженост от заплахата на Русия да ги използва във войната в Украйна.

"Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби", заяви Гутериш на специална сесия на Общото събрание, посветена на ядреното разоръжаване. "Нека бъда ясен - ерата на ядрения шантаж трябва да приключи", каза той. "Всяко използване на ядрено оръжие би предизвикало хуманитарен Армагедон. Без премахване на ядрените оръжия не може да има мир."

В речта си миналата седмица руският президент Владимир Путин отправи тънко прикрита заплаха за използване на ядрено оръжие след възвръщането от украинските сили на земите, завзети от Москва при седеммесечното нахлуване. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори, че Вашингтон е казал на Москва, включително по частни канали, за "катастрофалните" последици от всяка употреба на ядрено оръжие.

Гутериш изрази разочарованието си, че конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие миналия месец не е успяла да постигне консенсус. Русия блокира резултата, след като проектодокументът подкрепи контрола на Украйна върху ядрената централа в Запорожие, чиято окупация от страна на Москва породи опасения от голяма авария.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Нито една ядрена сила обаче не подкрепи приетия през 2017 г. договор на ООН, в който се призовава за всеобхватна забрана на ядрените оръжия, като в подкрепа на този договор се обявиха предимно развиващите се страни.

Нито една държава не е използвала ядрени оръжия на бойното поле с изключение на Съединените щати през 1945 г., когато те унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки над 200 000 души. Имперска Япония капитулира няколко дни по-късно, с което се сложи край на Втората световна война.

В речта си пред Общото събрание на ООН миналата седмица японският министър-председател Фумио Кишида обеща да работи за "свят без ядрени оръжия".

"Заканата за използване на ядрени оръжия, както направи Русия, да не говорим за действителното използване на ядрени оръжия, е сериозна заплаха за мира и сигурността на международната общност и е абсолютно неприемлива", заяви Кишида. , АФП

Генералният секретар на ООН: Шансовете за мир в Украйна са минимални

На този етап шансовете за мир в Украйна са минимални. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след телефонен разговор дн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

ООН: Светът е изправен пред глад,...
Загинали и безследно изчезнали...
САЩ подготвят нови санкции срещу...
Американската прокуратура иска...
Лойд Остин настоява Турция да...
Николас Мадуро призова за пълна...
САЩ отпускат 1,2 млрд. за 6 ракетни...
Бил Клинтън е дал положителна...
След закупуване на 300 iPhone-а,...
Казусът с "Лукойл" бе засегнат...
САЩ може да обявят "Вагнер" за...
Twitter не е по-безопасен при...

Последни новини