Гърция е на първо място в света по държавна подкрепа за гражданите по време на коронакризата

2653
Гърция е на първо място в света по държавна подкрепа за гражданите по време на коронакризата
Снимка: iStock

Гърция е първа в света по отпуснати помощи за икономиката, като голяма част от тях идват от Фонда „Следващо поколение“ на ЕС. Това пише електронното издание на вестник Kathimerini, позовавайки се на последния доклад на банка ING. 

Събирайки различните мерки за подкрепа, предприети от гръцкото правителство, и средствата, които Брюксел ще отпусне на Атина, базираната в Нидерландия мултинационална компания изчислява, че общият пакет, който гръцката държава ще хвърли за справяне с последиците от пандемията, възлиза на 32,1% от брутният вътрешен продукт на страната - най-високият процент в света, надхвърлящ дори този на САЩ.

Учениците в Гърция пак в клас, но след отрицателен тест

При строги мерки гръцките ученици се върнаха в клас от понеделник. Всички деца от детските градини до гимназиите ще се тестват за корон...

ING е изчислила какви допълнителни фискални разходи са направили държавите или са обещали да направят в отговор на Covid-19, а сумата на САЩ достига 25,5% от техния БВП. Това включва одобреното предложение за американския план за възстановяване, но не и новите предложения от президента Джо Байдън, които тепърва трябва да бъдат приети в Конгреса. За еврозоната този процент достига 12,4% след добавянето на Механизма за възстановяване и устойчивост към националните фискални разходи. Този процент може в действителност да е надценен, тъй като някои проекти може да са били преброени два пъти, тъй като са били планирани както на национално, така и на европейско ниво. 

Италия се нарежда на трето място в световен мащаб, след Гърция и САЩ, със своите мерки на обща стойност 21,9% от БВП, отбелязва още агенция "Фокус".

ING подчертава, че положителното въздействие върху гръцката икономика вероятно ще бъде по-малко, тъй като част от гръцкия план се отнася до заеми от фонда „Следващо поколение“, които са предназначени за частично финансиране на частни инвестиции. От банката отбелязват, че вече договорената подкрепа за икономиката в САЩ има далеч по-голям ефект от италианските и гръцките планове. 

Холандската банка коментира още, че гръцкият план е много балансиран, заедно с този на Португалия, тъй като съдържа много проекти освен зелените и цифровите преходи. Гърция, казва ING, поставя приоритет на инвестициите, свързани с човешките ресурси, тъй като уменията и заетостта представляват основни сектори, в които страната изостава след световната финансова криза.

Обявиха кога започва туристическият сезон в Гърция

Гърция завършва последните етапи на подготовката си за официалното откриване на туристическия сезон в страната на 15 май, събота, пише ...

Също така финансовата институция предупреждава, че макар заемите от „Следващо поколение“ да са основна част от инструмента на ЕС, търсенето на тези ресурси остава ниско.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com