НА ЖИВОВойната в Украйна

Гърция обвини ЕС в липса на солидарност

1247

Гръцкият министър по въпросите на миграцията упрекна партньорите си от ЕС за нежеланието им да споделят тежестта по приемането на мигрантите, влизащи в блока. Страната от години е на предната линия на нелегалната миграционна вълна, която засяга южните държави от Европейския съюз, като много мигранти пристигат на нейните острови в Средиземно и Егейско море, припомня БГНЕС.

През юни министрите на миграцията на ЕС решиха да създадат доброволен механизъм, предназначен за преразпределяне на мигрантите от първата им дестинация към други членове на 27-членния блок, за да се облекчи тежестта върху държавите на първа линия.

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Нотис Митаракис обаче заяви, че е "разочароващо", че другите държави от ЕС са предложили само 1017 места за преместване досега, като добави, че сред "мнозинството" от членовете липсва "желание" да дадат своя принос. "Трябва да има симетрия между отговорността, поета от първите приемащи държави, и солидарността, която всички държави от ЕС трябва да проявят", заяви министърът на пресконференция в Атина.

Засегнатите южноевропейски държави - Гърция, Испания, Италия, Малта и Кипър - очакват около 160 000 души да пристигнат на бреговете им тази година, добави Митаракис. С дългата си сухопътна и морска граница с Турция, Гърция е ключова дестинация за хора, бягащи от бедност и конфликти, откакто през 2015 г. започна острата миграционна криза. Тя често осъжда липсата на солидарност от страна на ЕС.

Консервативното правителство на министър-председателя Кириакос Мицотакис прилага строга гранична политика от 2019 г. насам, като запечата гръцко-турската граница и значително намали броя на пристигащите мигранти. Неправителствени организации и медийни публикации обвиняват правителството в незаконно изтласкване на мигранти към Турция и погазване на човешките права, което Атина винаги е отричала. 

86 загинали при корабокрушение на мигранти край Сирия

При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела бяха извадени от лодка с мигранти от Ливан потъна край...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Сигнали за бомби в съдилища в 18...
Белград описа с препоръки антибългарската...
Борисов: Основен приоритет са...
Гърция с нов рекорд на зелената...
Труп на българка е открит на плаж...
Самоделна бомба взриви автомобил...
Вучич: По-добре да ме убиете отколкото...
Ана Бърнабич: Заради срамно изявление...
Курти: Сърбия не е нормална държава....
Горя оръжеен завод в Сърбия...
Гърция показа първия си собствен...
Германският президент призова...

Последни новини