НА ЖИВОВойната в Украйна

Гърция показа първия си собствен дрон Talos: Какво се знае за него (ВИДЕО)

1775

Компанията SAS Tech показа първия дрон гръцко производство. Кадри от изпитанията на безпилотния самолет, наречен Talos, са публикувани от компанията в Instagram.

От видеото се вижда излитането на гръцкия дрон, който кръжи известно време над полето и след това се приземява с помощта на колесно шаси. Екипът на SAS Tech очевидно събира телеметрични данни с помощта на специални сензори, за да проучи аеродинамичните свойства на устройството и да ги подобри при по-нататъшната си работа върху него.

„Искаме да докажем, че имаме силата да направим нещо иновативно за самоуправляващите се превозни средства в Гърция във време, когато малко хора са чували за тази технология“, се казва в описанието към видеото.

Според гръцкото издание GreekCityTimes дронът е с дължина 4,4 м; развива скорост до 180 км/ч; има комуникационен обхват около 500 км и товароносимост до 200 кг.

ОЩЕ: Путин няма да ни открадне Коледата: Кличко разказа как Киев ще посрещне новогодишните празници 

Изданието отбелязва, че в Гърция има няколко програми за разработване на дронове, които се развиват с бързи темпове. Страната се опитва да възстанови баланса в района на Егейско море на фона на обтегнатите си отношения с Турция, известна със своите военни дронове, като Bayraktar TB-2. 

Вчера, 29 ноември, гръцкото издание Greek Reporter пък съобщи, че изобретателят Костас Сукос от град Лариса е създал иновативна система за неутрализиране на дронове, наречена Minotaur. Той е разказал за проекта си пред обществената телевизия ERT. Сукос е инсталирал лазерен модул с мощност 300 kWh на роботизиран бронетранспортьор, който може да „ослепи“ или „изпържи“ електрониката, инсталирана в безпилотни летателни апарати и да ги извади от строя. В същото време самият комплекс не се нагрява и следователно е невидим за термовизионни камери.

ОЩЕ: Украински снайперист ликвидира руски войници, ловували заек с гранати (ВИДЕО) 

Армия от дронове: Как Украйна промени характера на войната

Русия и Украйна разчитат все повече на безпилотните самолети, за да водят войната. Това включва както малки летателни апарати, така и в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Македонският вътрешен министър:...
Пендаровски: Гоце Делчев е македонски...
Мицкоски обвини българските...
Драконовски мерки за сигурност...
Вучич: Не трябва да подценяваме...
Хърватската банка: Въвеждането...
Земетресение с магнитуд 4,1 разтърси...
Нарастват случаите на заразени...
Напрежение в сръбския парламент...
Румънски съд отново отказа освобождаване...
Земетресение от 4,1 по Рихтер...
Мицотакис: Гърция няма да достави...

Последни новини