НА ЖИВОВойната в Украйна

Гърция с нов рекорд на зелената енергия: 47% от тока през първите десет месеца идва от възобновяеми източници 

1774

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в производството на електроенергия в Гърция, заедно с водноелектрическата енергия, достигна 47,1% през първите десет месеца на годината и за първи път надхвърли дела на изкопаемите горива (природен газ и лигнитни въглища). Това сочи доклад на "Green Tank", базиран на данните на Независимия електропреносен оператор (ADMIE), съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

На практика почти половината от консумираната в страната електроенергия е от възобновяеми източници, което създава предпоставки за постигане на още по-амбициозните цели, заложени в новия енергиен план, според който през 2030 г. 80% от електрическата енергия ще идва от ВЕИ, а през 2050 г. се очаква Гърция да стане неутрална по отношение на климата.

"Енергийната криза де факто ускори енергийния преход. Всеки опит да се върви в обратна посока е вреден за гражданите и икономиката", изтъкна пред АНА-МПА политическият анализатор на "Green Tank" Никос Мандзарис.

ОЩЕ: Гърция показа първия си собствен дрон Talos: Какво се знае за него (ВИДЕО) 

Високото производство от ВЕИ през октомври, съчетано с голямото намаление на търсенето на електроенергия през същия месец, високите цени на доставките на газ и други икономически фактори, са довели до голямо намаление на енергията, произведена от изкопаем газ и лигнитни въглища, се посочва в доклада.

По-специално, през първите десет месеца на тази година "зелената" енергия е била 20 186 гигаватчаса в сравнение с 19 589 гигаватчаса, произведени от централи на лигнитни въглища и природен газ. Делът на ВЕИ (47,1%) се е увеличил с 5 процентни пункта в сравнение с миналата година.

ICGB подписа меморандум за газов коридор с Унгария, Румъния и Гърция

Независимият преносен оператор ICGB, който отговаря за търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България, „Булгартрансга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Буяр Османи: Ескалацията между...
Президентът на Кипър идва на посещение...
Атина ще получи от Вашингтон 400...
Сняг и виелици блокираха пътища...
Стево Пендаровски: България...
Донев поиска от Ковачевски да...
Две цистерни с фосфорна киселина...
В Северна Македония ще блокират...
Османи: И ние, и българското правителство...
В Румъния откриха морска мина...
Е-тата влизат в менютата на румънските...
Ковачевски отрича в Северна Македония...

Последни новини