Хан: Отлагането на решението за разширяване заплашва авторитета на ЕС

1539
Хан: Отлагането на решението за разширяване заплашва авторитета на ЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция след срещата на министрите на ЕС, на която решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше отложено отново, че колективният авторитет на Съюза е под въпрос.

„За съжаление, малка част от държавите-членки не можаха да подкрепят ясното предложение на Европейската комисия за започване на преговори със Северна Македония и Албания. ЕК твърдо вярва, че ЕС трябва да възнагради онези, които са изпълнили изискванията, поставени от самия Съвет миналата година, нашата колективна надеждност е поставена под въпрос, както и нашето влияние и импулс“, каза Хан на пресконференцията, предаде БГНЕС.

ЕС приема идеята за промяна на границата на Косово

Европейският съюз приема промяна на границите между Сърбия и Косово. Еврокомисарят Йоханес Хан подчерта, че териториалният обмен може д...

Министрите на страните-членки решиха днес да отложат решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания и обещаха да се върнат към въпроса до октомври тази година.

Официално основната причина за това е „ограниченото време“, с което разполага германския парламент, който има задължението да одобрява решенията за разширяване. Но мнозина считат, че това е липса на политическа воля, тъй като беше известно, че тази дискусия ще бъде в края на юни, а остава още една седмица на парламента до края на юни.

Франция остава една от страните с най-големи резерви към разширяването.

На днешната сесия Париж заяви, че "все още са необходими задълбочени дискусии" и продължава да настоява, че вътрешните реформи на Съюза трябва да се проведат преди каквито и да било решения за разширяване. Становище, с което комисар Хан не е съгласен. Той каза днес на френския държавен секретар по европейските въпроси, че двата процеса могат да вървят ръка за ръка.

ЕС отложи до октомври решението за присъединяването на Северна Македония и Албания

Държавите-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към общн...

Въпреки забавянето, всички държави-членки приветстваха горещо Договора от Преспа днес, каза Хан и изрази увереност, че през октомври ще бъде взето положително решение.

„Аз внимателно изслушах нашите държави-членки и те заявиха, че оценяват високо Северна Македония, така че съм сигурен, че през октомври ще има зелена светлина“, каза Хан, отговаряйки на въпроса какви гаранции ще получат Комисията и страните кандидатки, че през октомври няма да бъде отложено отново решението.

Той също така смята, че трябва да се покаже разбиране за вътрешните демократични и институционални процеси на държавите-членки на ЕС, като например Германия, като спомена процедурата в Бундестага.

Европейската комисия и румънското председателство подчертаха, че е важно Договора от Преспа да бъде включен в заключенията на раздела за Северна Македония.

България е единствена в ЕС, планираща да намали дела на ВЕИ в енергийния микс

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз (EС) се събират в Брюксел на 20 и 21 юни. Един от най-важнит...

Споменаването на Договора от Преспа в заключенията е важно за държавите-членки и за европейските институции, до голяма степен заради диалога между Белград и Прищина, тъй като мнозина се опасяват, че отсъствието на осезаема награда за Северна Македония по Преспанския договор може да окаже лошо влияние върху сръбско-косовския процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа