Хаос във Венецуела: Сълзотворен газ, затваряне на границата с Колумбия и протести

4574
Хаос във Венецуела: Сълзотворен газ, затваряне на границата с Колумбия и протести
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението във Венецуела ескалира. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разгонят протестиращи, които искаха да преминат граничния мост при ГКПП Уреня с Колумбия, съобщиха журналисти от AFP, цитирани от "Фокус". Самият мост бе затворен по-рано от властите, нещо, за което лидерът на опозицията Хуан Гуайдо бе предупредил, че ще се случи, тъй като се очакваше оттам да дойдат хуманитарни помощи. 

„Искаме работа!“, скандираха хората , когато се изправиха пред силите за борба с безредиците на венецуелската национална гвардия, която блокира граничния пункт, като един от няколкото ГКПП, затворени от президента Николас Мадуро. Привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо в Колумбия планират да пресекат границата с доставки на хуманитарна помощ във Венецуела.

Венецуела затваря границата си с Колумбия

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес обяви, че се затваря границата с Колумбия в западния щат Тачира няколко часа след като опози...

Много от протестиращите работят в Колумбия и след затварянето на границата не могат да отидат на работа.

По-рано през деня, следвайки заповедите на Мадуро, ръководителят на стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили Ремихио Себалос разпореди разполагането на войски на колумбийско-венецуелската граница, за да се гарантира мир и сигурност на гражданите след затварянето на границата", се казва в съобщението.

По-рано вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви решението на властите временно да затворят три моста на границата с Колумбия.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо многократно е заявявал, че чуждестранната хуманитарна помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Според него официалните власти ще се опитат да предотвратят доставката му, но с помощта на доброволци опозицията все пак ще може да разпределя храна и лекарства сред населението.

Индианци заловиха венецуелски генерал

Група индианци от племето пемон в петък за заловили генерала от Националната гвардия на Венецуела Хосе Мигел Монтоя недалеч от границат...

Привържениците на венецуелската опозиция се събират на митинг в подкрепа на доставката на хуманитарна помощ в различни части на Каракас, заяви още кореспондентът на ТАСС.

Традиционно, основното място за опозиционните митинги остава площад Алтамира (известен още като площад "Франция") и авеню „Франсиско де Миранда“, водещо към източната част на града. "Засега тук няма много хора, те идват на мястото, където митингът се провежда в групи от няколко десетки души. Някои идват със знамена на Венецуела и бейзболни шапки в цветовете на националния флаг", предава кореспондентът.

Ситуацията в района на митинга е спокойна, няма голяма концентрация на полицейски сили или на Националната гвардия в близост до булеварда. Това е отличителна черта на настоящата политическа криза - правителството не се опитва да възпрепятства провеждането на опозиционни действия, ако те преминават мирно, разказва още кореспондентът в Каракас. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com