HAVASI – Хармонията между класика и рок

5797
HAVASI – Хармонията между класика и рок
Снимка: HAVASI

Той е артистът, който успява да съчетае класическа, народно-унгарска и рок музика и ги превръща в абсолютна хармония. Прочутият унгарски пианист идва в България с два грандиозни концерта HAVASI Symphonic Concert Show – на 12 ноември, от 16:30 и от 20:00ч, в зала 1 на НДК. Остават последни билети за концерта му от 16:30ч., този от 20:00 е напълно разпродаден.

Балаш Хаваши свири от 4-годишен на пиано и завършва Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Още като студент печели първа награда за пианисти на Фондация MAHA – Европа. А по-късно пълни най-престижните зали по цял свят като Карнеги Хол в Ню Йорк, Барбикан център в Лондони Операта в Сидни.

Експериментира, като смесва традиционна унгарска музика с класическа музика и някои от жанровете на популярния рок. „Преминал съм цели 20 години през унгарското образование по класическа музика, което е световноизвестно. Но усещах, че ми липсва нещо. Мога да изсвиря емоциите на големите композитори – Лист, Шопен, но къде съм аз, къде са моите емоции”, споделя Хаваши в интервю за bTV.

В представленията си Хаваши комбинира традиционни народни инструменти със симфонични звуци, участват прекрасни народни музиканти – вокали и инструменталисти. Но и рок музиканти… „През целия ми живот унгарската народна музика ми е била много близка”, казва той. „Където и да отидем по света – САЩ, България, Лондон – хората ни разбират, доближават се до нашата музика и култура. Което правим е донякъде реклама на унгарската култура по света и това е важно за малка страна като нашата. Хората трябва да разберат, че дори на картата страната да е малка, културата може да е голяма”, казва унгарецът.

Хаваши живее в Унгария и любимата му Будапеща е тази от 18 век. с малките улички и старите кафенета. Има малка лодка на езерото Балатон, с която плава през лятото. „Дори да съм в Маями или на някое екзотично място, сърцето ми пак е с малката лодка на Балатон”, казва той.

В София Хаваши ще изпълни накои от новите си композиции, включени в последния му албум, който предстои да излезе. Експериментира, като за първи път съчетава синтезатори със симфонична музика, рок барабани и цигулки. Нарекъл е парчетата „Метаморфози”, защото трябва да се променяме и да станем по-добри версии на самите себе си, казва той. „Нямам търпение да видя реакцията на българската публика!”, споделя музикантът.

Концертите HAVASI Symphonic Concert Show са на 12 ноември, от 16:30 и от 20:00ч, в зала 1 на НДК. Последните билети за концерта в 16:30 се продават в системата на Eventim.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com