НА ЖИВОВойната в Украйна

Хиляди хора са евакуирани заради пожарите в Испания

2148

Втората топлинна вълна за това лято в Испания продължава да създава проблеми и да възпрепятства нормалния ритъм на живот, предаде БНР. Заради рекордно високите температури активните пожари в момента са над 30, които изпепелиха хиляди хектари и принудиха властите да евакуират няколко населени места.

Активни пожари в различни части на Испания опустошиха най-малко 14 000 хектара. Четири са тези, които будят най-голямо безпокойство. Те са в провинциите Касерес, Саламанка, Авила, Малага и Луго. Там пожарникарите продължават да се борят пламъците да не достигнат до къщите. Все още са евакуирани хиляди хора. На места, където има временно овладяване на огъня, местните власти разрешават на някои от евакуираните да се върнат по домовете си, за да съберат най-ценното, което имат и отново да напуснат имотите си.

В Кастилия и Леон преди месец по време на първата топлинна вълна изгоряха над 25 00 хектара близо до Замора и сега отново гори. Някои от магистралите са затворени, защото попадат в средата на огнената стихия. През изминалата нощ нови пожари избухнаха в няколко автономни региони. Нощните температури на места не падат под 30 градуса, което допълнително затруднява гасенето им. Арагон, Навара и Ла Риоха са в червено предупреждение за екстремните температури, които се очакват в понеделник-над 43 градуса.

В други 15 автономни общности очакванията са за 40 градуса в началото на седмицата, след което от Държавната метеорологична агенция прогнозират лек спад в температурите.

Товарен самолет се разби край Кавала, предизвика експлозия и пламъци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...
На балотаж: Петър Павел ли ще е...
При Бахмут: Бавен руски напредък,...
Пожар обхвана голям търговски...
Защо германските фирми не си тръгват...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 28.01....

Последни новини